Home Kuriozitet Zhytësi amator zbulon shpatën 900 vjeçare në Detin Mesdhe

Zhytësi amator zbulon shpatën 900 vjeçare në Detin Mesdhe

by E Ll

Një shpatë që besohet se i përkiste një kryqëzate që lundroi në Tokën e Shenjtë gati një mijëvjeçar më parë është nxjerrë nga fundi i Mesdheut falë një zhytësi amator me sy shqiponje, tha Autoriteti i Antikiteteve të Izraelit (IAA).

Megjithëse të mbuluar me organizma detarë, tehu, doreza dhe doreza e gjatë e shpatës ishin mjaft të dallueshme për t’u vënë re pasi rrymat nënujore me sa duket zhvendosën rërën që kishte fshehur atë.

Vendndodhja, një liman natyror pranë qytetit port Haifa, mendohet se kishte shërbyer si një strehë për detarët, tha Koby Sharvit, drejtor i njësisë arkeologjike detare të autoritetit.

“Këto kushte kanë tërhequr anijet tregtare në shekuj, duke lënë pas gjetje të pasura arkeologjike,” tha ai.

Shpata, që besohet të jetë rreth 900 vjeçare, do të shfaqet më mirë para publikut pasi të jetë pastruar dhe restauruar.

Tehu u zbulua nga zhytësi në skuba Shlomi Katzin në shtratin e detit përgjatë bregdetit Carmel, tha IAA.

Pasi pa spiranca prej guri dhe metali, Katzin shikoi më afër dhe pa shpatën. Ai ia dorëzoi armën e lashtë IAA dhe iu dha një certifikatë e shtetësisë së mirë, raporton Times of Israel.

“Shpata, e cila është ruajtur në gjendje të përsosur, është një gjetje e bukur dhe e rrallë dhe me sa duket i përkiste një kalorësi kryqtar,” tha Nir Distelfeld, inspektor për Njësinë e Parandalimit të Grabitjeve të IAA.

“Ajo u gjet e mbuluar me organizma detarë, por me sa duket është prej hekuri. Është emocionuese të hasësh një objekt të tillë personal, duke të çuar 900 vjet mbrapa në kohë në një epokë tjetër, me kalorës, forca të blinduara dhe shpata. ”

Zona specifike ku u gjet shpata është tashmë e njohur për IAA. Gjetjet e mëparshme në atë vend sugjerojnë se ai ishte përdorur si një ankorim natyror gati 4,000 vjet më parë, gjatë Epokës së Bronzit të Vonë.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!