Home News Vaksina kundër COVID-19 mund të ndikojë në gjatësinë e ciklit menstrual, zbulon studimi

Vaksina kundër COVID-19 mund të ndikojë në gjatësinë e ciklit menstrual, zbulon studimi

by E Ll

Sipas një studimi të ri, njerëzit që morën një dozë të një vaksine COVID-19 gjatë një cikli menstrual, kishin një rritje të gjatësisë së ciklit prej gati një dite në krahasim me ata që ishin të pavaksinuar.

Rritja e gjatësisë së ciklit, një kohë më e gjatë midis gjakderdhjes, nuk rezultoi në ndonjë ndryshim në numrin e ditëve të menstruacioneve ose ditëve të gjakderdhjes.

Ciklet menstruale zakonisht ndryshojnë nga muaji në muaj, theksojnë studiuesit, dhe rritja e vërejtur ishte brenda intervalit të ndryshueshmërisë normale, që është tetë ditë.

“Është qetësuese që studimi gjeti vetëm një ndryshim të vogël, të përkohshëm menstrual tek gratë,” tha në një njoftim për shtyp Dr. Diana W. Bianchi, drejtore e Institutit Kombëtar të Shëndetit të Fëmijëve dhe Zhvillimit Njerëzor Eunice Kennedy Shriver (NICHD). “Këto rezultate ofrojnë, për herë të parë, një mundësi për të këshilluar gratë se çfarë të presin nga vaksinimi kundër COVID-19, në mënyrë që ato të mund të planifikojnë në përputhje me rrethanat.”

NICHD është pjesë e Institutit Kombëtar të Shëndetit të SHBA-së, i cili financoi studimin.

Ndryshimet menstruale në përgjigje të vaksinës nuk do të ishin befasuese, thanë ekspertët në prill, sepse gratë kanë përgjigje imune më të fuqishme ndaj vaksinimeve.

Studimi, i botuar në Obstetrics & Gynecology të rishikuar nga kolegët, analizoi të dhënat e çidentifikuara nga Natural Cycles, një aplikacion për gjurmimin e fertilitetit ku përdoruesit mund të japin informacion në lidhje me ciklet e tyre menstruale.

Për individët e vaksinuar, të dhënat u mblodhën nga tre cikle radhazi para vaksinimit dhe tre cikle shtesë të njëpasnjëshme pas marrjes së dozës së parë, duke përfshirë ciklin ose ciklet në të cilat u krye vaksinimi. Nga ata që ishin të pavaksinuar, të dhënat u mblodhën për gjashtë cikle radhazi.

Mesatarisht, doza e parë e vaksinës u shoqërua me një rritje prej 0,71 ditësh në gjatësinë e ciklit dhe doza e dytë me një rritje prej 0,91 ditësh. Sipas studiuesve, nuk kishte ndryshime të rëndësishme në gjatësinë e ciklit për grupin e pavaksinuar.

Ata që morën dy doza vaksine brenda të njëjtit cikël menstrual panë një rritje mesatare në gjatësinë e ciklit prej dy ditësh. Ky ndryshim, megjithatë, u duk se zvogëlohej në ciklet pasuese, një tregues që çdo ndryshim menstrual ka të ngjarë të jetë i përkohshëm.

Nga 3,959 personat e përfshirë në studim, 2,403 ishin të vaksinuar kundër COVID-19 dhe 1,556 nuk ishin të vaksinuar. Nga të vaksinuarit, 358 morën dy doza brenda një cikli të vetëm. Pesëdhjetë e pesë për qind e të vaksinuarve morën vaksinën Pfizer-BioNTech, ndërsa 35 për qind morën vaksinën Moderna dhe shtatë për qind vaksinën Johnson & Johnson.

Autorët e studimit vunë në dukje se nevojiten kërkime shtesë për të përcaktuar se si vaksinat e COVID-19 mund të ndikojnë potencialisht në karakteristikat e tjera menstruale, siç janë simptomat shoqëruese, duke përfshirë dhimbjen dhe ndryshimet e humorit, dhe karakteristikat e gjakderdhjes, duke përfshirë rëndimin e rrjedhës.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!