Home News UNICEF po punon për të financuar mësuesit afganë pa ndërveprim me talebanët.

UNICEF po punon për të financuar mësuesit afganë pa ndërveprim me talebanët.

by E Ll

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për fëmijë tha se po planifikonte të krijonte një sistem për të financuar drejtpërdrejt mësuesit afganë, pasi komuniteti ndërkombëtar vendosi një ngrirje të fondeve për administratën e udhëhequr nga talebanët.

“UNICEF-i po krijon një sistem që do të lejojë pagesa direkte për mësuesit pa u kanalizuar fondet përmes autoriteteve de facto”, tha në një email për Reuters Jeannette Vogelaar, shefja e arsimit e UNICEF-it në Afganistan.

Në përgatitje, tha ajo, UNICEF do të fillojë regjistrimin e të gjithë mësuesve të shkollave publike.

“Mënyra më e mirë për të mbështetur arsimimin e vajzave në Afganistan është të vazhdojnë të mbështesin shkollat ​​dhe mësuesit e tyre. UNICEF-i u bën thirrje donatorëve që të mos i lënë fëmijët e Afganistanit të zhgënjyer,” shtoi Vogelaar.

Shërbimet publike të Afganistanit, veçanërisht shëndetësia dhe arsimi, janë zhytur në krizë që kur lëvizja islamike talibane mori vendin në 15 gusht.

Shumë qeveri të huaja kanë vendosur një ndalim të financimit jashtë ndihmës humanitare që kanalizohet përmes agjencive shumëpalëshe.

Kjo përgjithësisht ka qenë e kufizuar në furnizime urgjente si grurë dhe batanije, duke i lënë punëtorët e shërbimit publik, përfshirë mësuesit, pa pagesë për muaj të tërë. Miliarda dollarë në fondet e bankës qendrore afgane të mbajtura jashtë shtetit janë ngrirë gjithashtu.

Komuniteti ndërkombëtar ka ngritur alarmin se talebanët mund të kufizojnë arsimin e femrave dhe shkollat ​​e mesme për vajza në shumë pjesë të vendit kanë mbetur të mbyllura edhe pse ato për djem janë lejuar të hapen.

Një zyrtar taleban i tha Reuters këtë javë se së shpejti do të kishte “lajme të mira” për vajzat më të mëdha që do të lejoheshin të kthehen në shkollë dhe se ato po punonin me UNICEF dhe organizata të tjera ndërkombëtare për këtë çështje.

“Ne po punojmë veçanërisht me UNICEF-in dhe disa organizata të tjera ndërkombëtare … për të gjetur një zgjidhje të mirë … ne kemi takime në baza ditore,” tha Waheedullah Hashimi, Drejtor i Programeve të Jashtme dhe Ndihmës në Ministrinë e Arsimit të Afganistanit.

“Ne kemi një problem që ekonomikisht nuk jemi mirë… prandaj kërkojmë nga bashkësia ndërkombëtare, organizatat ndërkombëtare, veçanërisht ata që kanë fonde për situata emergjente, të na ndihmojnë në këtë drejtim”, shtoi ai.

Related Articles

error: Content is protected !!