Home Kuriozitet “Udhëtarët që humbën përgjithmonë”: pse turistët përjetojnë “sindromën e Indisë” ?

“Udhëtarët që humbën përgjithmonë”: pse turistët përjetojnë “sindromën e Indisë” ?

by E Ll

Disa udhëtarë që kalojnë periudha më të gjata kohore në Indi shfaqin një gjendje kurioze: një spektër ndryshimesh të sjelljes dhe psikologjike që mund të jenë gjithëpërfshirëse.

Në vitin 1985, Régis Airault mbërriti në Indi për të punuar si doktor i psikologjisë në konsullatën franceze në Mumbai.

Në atë kohë, udhëtarët nga Franca, me të mbërritur në Indi, mund të vizitonin konsullatën për të vendosur pasaportën e tyre dhe biletën e avionit të kthimit në ruajtje. Airault pati mundësinë të fliste me ata udhëtarë, shpesh në të 20-at ose në fillim të të 30-tave, menjëherë pasi ata zbarkuan në Indi. Të gjithë ishin të emocionuar për udhëtimet e tyre të ardhshme.

Por shpejt, Airault filloi të vuri re një gjendje kurioze te disa nga udhëtarët francezë, veçanërisht në mesin e atyre që kishin kaluar periudha më të gjata kohore në vend: një spektër ndryshimesh të sjelljes dhe psikologjike që më vonë u bë i njohur si “sindroma e Indisë”. Gjendja ka kushërinj në mbarë botën: turistët fetarë në Jerusalem goditen nga një psikozë spontane kur vizitojnë qytetin, të sigurt se po dëgjojnë Zotin ose në prani të shenjtorëve; vizitorët në Firence janë të kapërcyer fizikisht, madje edhe me halucinacione, kur shikojnë bukurinë e artit të qytetit.

Në Indi, Airault do të dërgohej për të ekzaminuar udhëtarët që kishin humbur qëndrimin e tyre, ishin çorientuar dhe konfuzë, ose ishin gjetur në gjendje maniake dhe psikotike. Kontrasti ishte tronditës. “Do t’i shihja perfekte kur të mbërrinin dhe pas një muaji, do t’i shihja krejtësisht të paqëndrueshme,” kujton ai. Fillimisht, ajo që vëzhgoi Airault u fajësua vetëm për përdorimin e drogës, por shumë nga udhëtarët shfaqnin gjithashtu simptoma të tilla si depresioni dhe izolimi, që rrjedhin nga një ndjenjë çorientimi në një tokë ose kulturë të panjohur.

Në raste të rralla, të tjerët më vonë u diagnostikuan me psikozë akute, delirium dhe delir. Në rastin më të fuqishëm, sindroma e Indisë mund të jetë gjithëpërfshirëse, duke çuar në një shkëputje të plotë nga realiteti ose një shkëputje dërrmuese nga familjariteti. Airault erdhi për ta quajtur atë grup “udhëtarët që humbën përgjithmonë”.

Gjatë dekadës që pasoi, psikiatri francez udhëtoi përpara dhe mbrapa midis Francës dhe Indisë duke hulumtuar dhe përpiluar shënime dhe vëzhgime në një tezë, të cilën e përshtati në një libër, botuar në vitin 2000, të quajtur Fous de l’Inde – Crazy About India – i cili sillet rreth një pyetjeje qendrore: a i sjell vetë India këto transformime, apo njerëzit shkojnë atje të vendosur për t’u transformuar?

“Më shumë se çdo vend tjetër,” shkroi ai për udhëtarët nga perëndimi, “India ka një mënyrë për të stimuluar imagjinatën dhe për të nxitur emocione të forta estetike, të cilat në çdo moment mund ta zhytin udhëtarin në ankth të plotë. Për këtë arsye, “përvoja” jonë e Indisë mund të jetë disi ambivalente.” Kjo varet nga historia personale e secilit person, “impulsi i tyre për të udhëtuar” dhe traumat e kaluara të cilat janë varrosur thellë brenda,” shkroi ai. “Nënndërgjegjja ka një mënyrë për të na sjellë ballë për ballë me ta në periudha të caktuara të jetës sonë. Sepse India i flet të pavetëdijshmit: e provokon, e bën të vlojë dhe, ndonjëherë, të vërshojë. Ai nxjerr nga shtresat e thella të psikikës sonë, të varrosurin.”

Airault dalloi simptomat e sindromës së Indisë nga shoku i zakonshëm kulturor, përvoja e udhëtarëve ose duke ndjerë një lidhje intensive me një vend të ri dhe të ndryshëm ose duke ndjerë një refuzim ekstrem dhe shkëputje prej tij. Shoku kulturor shpesh manifestohet brenda ditëve nga mbërritja; Sindroma e Indisë, përkundrazi, zakonisht shfaqet pas javësh ose muajsh qëndrimi në vend. Ai vuri në dukje se shumë udhëtarë vijnë me një ide të rrënjosur thellë se çfarë është India, pritshmëri të mbajtura më parë për atë që mund të ofrojë India – emocionalisht, fizikisht ose shpirtërisht – dhe një vendosmëri të ngurtësuar për të realizuar atë përvojë të imagjinuar: “Udhëtimi për në Indi fillon herët. me idenë që kemi krijuar, të përcjellë nga kultura jonë, klishetë e saj, legjendat, mitet e saj, por edhe nga fëmijëria jonë e ushqyer nga përralla dhe histori të mrekullueshme.”

Ai përfshiu dhjetëra shembuj të udhëtarëve të huaj që ai vëzhgoi ose trajtoi: njëri kishte djegur pasaportën e tij pak pasi kishte mbërritur dhe kishte kaluar dy muaj në burg duke vuajtur nga sulmet e ankthit; njëri kishte bredhur nëpër Indi, me shëndet dhe shpirt të mirë, për pesë vjet, edhe pse prindërit e tij e kishin supozuar të vdekur; dhe një tjetër kishte udhëtuar në qytetin e shenjtë të Varanasit dhe besonte se perëndeshë Kali mund t’i dëgjonte ëndrrat e tij dhe po i fliste. Shumë nga rastet ishin më beninje: udhëtarët që vinin me një histori emocionale ose traumatike që u soll papritur në sipërfaqe dhe u përball, gjë që rezultoi në një avari.

Megjithatë, pjesa më e madhe e asaj që psikiatrit kanë vënë në dukje si sindroma e Indisë, i ka rrënjët në një pritje të ekzagjeruar dhe ndonjëherë të gabuar për atë që udhëtarët besojnë se India mund të ofrojë. Ata largohen nga shtëpia duke pritur ndriçimin në kulmin e udhëtimit të tyre dhe nuk ndalojnë asgjë në kulmin e udhëtimit të tyre dhe nuk ndalojnë në asgjë në ndjekjen e tyre.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!