Home News Studimi i ri : Vaksina Pfizer mbron nga Covid për të paktën 6 muaj

Studimi i ri : Vaksina Pfizer mbron nga Covid për të paktën 6 muaj

by E Ll

Vaksinimi me dy doza Pfizer qëndron shumë efektiv kundër Covid të rëndë – përfshirë variantin Delta – për të paktën gjashtë muaj, tha një analizë e pacientëve amerikanë të hënën.

Ndërsa të dhënat e mëparshme nga provat klinike kanë treguar që dozat mbrojnë kundër shtrimit në spital, studimi i botuar në Lancet mat efektivitetin e një vaksine me kalimin e kohës në një mjedis të botës reale.

Pfizer dhe ofruesi i kujdesit shëndetësor Kaiser Permanente shikoi të dhënat nga 3.4 milion banorë të Kalifornisë jugore, rreth një e treta e të cilëve u vaksinuan plotësisht midis dhjetorit 2020 dhe gushtit 2021.

Pas një periudhe mesatare prej tre deri në katër muaj, njerëzit e vaksinuar plotësisht u zbuluan se ishin 73% të mbrojtur nga infeksioni dhe 90% të mbrojtur nga shtrimi në spital.

Por ndërsa mbrojtja kundër infeksionit nga Delta ra me 40% gjatë pesë muajve, mbrojtja kundër shtrimit në spital që përfshin raste nga të gjitha variantet mbeti shumë e lartë për kohëzgjatjen e studimit.

Rezultatet, vëren studimi, janë në përputhje me të dhënat paraprake nga autoritetet shëndetësore amerikane dhe izraelite.

Mbrojtja e zvogëluar e infeksionit “ka të ngjarë të jetë kryesisht për shkak të zvogëlimit të efektivitetit të vaksinës sesa variantit delta që i shpëton mbrojtjes nga vaksina”, përfundojnë autorët.

“Gjetjet tona nënvizojnë rëndësinë e monitorimit të efektivitetit të vaksinave me kalimin e kohës dhe sugjerojnë që dozat përforcuese ka të ngjarë të jenë të nevojshme për të rikthyer sasitë e larta fillestare të mbrojtjes të vëzhguara në fillim të programit të vaksinimit,”

thotë studimi.

Në gusht, SHBA autorizoi një dozë shtesë të vaksinës Covid-19 për njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, ndërsa në Francë një dozë shtesë u është ofruar të moshuarve.

Izraeli ka shkuar më tej, duke u ofruar fëmijëve 12 vjeç e lart dozën e tretë pesë muaj pas marrjes së goditjes së dytë.

Megjithatë, një raport i muajit shtator, nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) zbuloi se vaksinat aktuale janë mjaft efektive kundër Covid.

OBSH muajin e kaluar bëri thirrje për një moratorium mbi dozat e tjera deri në fund të vitit për të adresuar pabarazinë drastike në shpërndarjen e dozës midis kombeve të pasura dhe të varfra.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!