Home Mirëqenia Studim : Vaksina përforcuese 3 muaj pas dozës së 2-të rrit më së shumti antitrupa.

Studim : Vaksina përforcuese 3 muaj pas dozës së 2-të rrit më së shumti antitrupa.

by E Ll

Vaksinat kundër COVID-19 të bëra nga Pfizer dhe Moderna që përdorin teknologjinë mRNA japin nxitjen më të madhe të niveleve të antitrupave kur jepen 10-12 javë pas dozës së dytë, ka zbuluar një studim britanik i publikuar të enjten.

Studimi “COV-Boost” u citua nga zyrtarët britanikë kur ata njoftuan se Pfizer dhe Moderna preferoheshin për t’u përdorur në fushatën përforcuese të vendit, por të dhënat janë bërë publike vetëm tani.

Studimi zbuloi se gjashtë nga shtatë përforcuesit ekzaminuan imunitetin e përmirësuar pas vaksinimit fillestar me vaksinën e Pfizer-BioNTech, ndërsa të shtatë rritën imunitetin kur u dhanë pas dy dozave të vaksinës AstraZeneca.

“Një dozë e tretë do të jetë efektive për shumë nga vaksinat që kemi testuar dhe në shumë kombinime të ndryshme,” u tha gazetarëve profesori Saul Faust, një imunolog në Universitetin e Southampton dhe drejtuesi i provës.

Studimi zbuloi se një dozë e plotë ose gjysmë doze e Pfizer ose një dozë e plotë e Moderna dha një nxitje shumë efektive si në nivelet e antitrupave ashtu edhe në nivelet e qelizave T, pavarësisht nëse personi fillimisht mori Pfizer ose AstraZeneca.

Kur AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson dhe Curevac u dhanë si përforcues, ata rritën nivelet e antitrupave për secilën vaksinë fillestare, megjithëse në një shkallë më të vogël. Megjithatë, ndërsa Valneva rriti antitrupat tek njerëzit e vaksinuar fillimisht me AstraZeneca, ajo nuk dha një nxitje për Pfizer.

Studimi zbuloi se goditjet përforcuese ndihmuan gjithashtu në gjenerimin e një përgjigjeje të gjerë të qelizave T kundër varianteve Beta dhe Delta, të cilat mund të luajnë një rol kyç në mbrojtjen afatgjatë.

“Qeliza T (përgjigja) duket të jetë më e gjerë kundrejt të gjitha llojeve të varianteve, gjë që na jep shpresë se një variant i llojit të virusit mund të jetë në gjendje të trajtohet, sigurisht shtrimi në spital dhe vdekja, nëse jo parandalimi i infeksionit, nga momenti aktual. vaksinat”, tha Faust.

Studimi daton para përhapjes së variantit të shqetësimit Omicron, por Faust tha se ai kishte ndarë mostrat me Agjencinë e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar për të gjeneruar të dhëna gjithashtu për Omicron.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!