Home News Situata COVID. Brazil : Senatorët duan që presidenti të përballet me akuzat.

Situata COVID. Brazil : Senatorët duan që presidenti të përballet me akuzat.

by E Ll

Brazili ka numrin e dytë më të lartë të vdekjeve në botë nga COVID-19 me më shumë se 600,000 vdekje dhe Bolsonaro është akuzuar se ka vënë ekonominë përpara jetës së njerëzve.

Presidenti i Brazilit Jair Bolsonaro duhet të përballet me një sërë aktakuzash penale për përgjigjen e tij ndaj pandemisë së koronavirusit, sipas një komiteti të senatorëve të vendit.

Komiteti votoi 7-4 për të miratuar zyrtarisht një raport që kërkon që prokurorët të gjykojnë Bolsonaro me akuza që variojnë nga sharlatanizmi dhe nxitja e krimit deri te shpërdorimi i fondeve publike dhe krimet kundër njerëzimit.

Ishte hetimi kulmor gjashtëmujor se si veprimet e qeverisë lidheshin me numrin e dytë më të lartë të vdekjeve në botë nga COVID-19.

Bolsonaro mund të konsiderohet pjesërisht përgjegjës për më shumë se 600,000 numrin e vdekjeve në Brazil.

Presidenti ka mohuar çdo keqbërje dhe vendimi nëse do të ngrejë shumicën e akuzave do t’i takojë Prokurorit të Përgjithshëm Augusto Aras, i cili u emërua nga zoti Bolsonaro dhe konsiderohet gjerësisht se po e mbron atë.

Pretendimi për krime kundër njerëzimit do të ndiqej nga Gjykata Ndërkombëtare Penale.

Edhe nëse nuk ngrihen akuza, raporti ka të ngjarë të ushqejë kritika ndaj Bolsonaro, i cili ka parë që vlerësimet e tij të pëlqimit të bien përpara fushatës së tij të rizgjedhjes në 2022.

Që nga fillimi i pandemisë, Bolsonaro sabotoi kufizimet e liderëve lokalë që synonin parandalimin e përhapjes së virusit, duke argumentuar se ekonomia duhej të vazhdonte për të siguruar që të varfërit të mos vuanin vështirësi.

Ai gjithashtu ka rekomanduar vazhdimisht një ilaç kundër malaries shumë kohë pasi testimi tregoi se nuk është efektiv kundër COVID-19, grumbulloi turma pa veshur maska ​​dhe hodhi dyshime për vaksinat.

Bolsonaro e ka mbrojtur veten duke thënë se ai ishte ndër të paktët liderë botërorë mjaft të guximshëm për të sfiduar korrektësinë politike dhe rekomandimet globale të shëndetit.

Raporti thotë se duke e shtyrë hidroksilklorinën kundër malaries si “praktikisht e vetmja politikë e qeverisë për të luftuar pandeminë, Jair Bolsonaro bashkëpunoi fuqishëm për përhapjen e COVID-19 në territorin brazilian” dhe si rezultat është “personi kryesor përgjegjës për gabimet”. kryer nga qeveria federale gjatë pandemisë”.

Ai përfshin gjithashtu një shkelje shtesë për gjoja përhapjen e lajmeve të rreme pas komenteve të Bolsonaro gjatë një transmetimi të drejtpërdrejtë në mediat sociale javën e kaluar, ku ai pretendonte gabimisht njerëzit në Mbretërinë e Bashkuar që kishin të dyja dozat e vaksinës po zhvillonin SIDA më shpejt se sa pritej.

Pak minuta pasi hetimi përfundoi, ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, miratoi liderin brazilian.

“Presidenti Jair Bolsonaro dhe unë jemi bërë miq të mëdhenj gjatë viteve të fundit. Ai lufton fort dhe e do popullin e Brazilit – ashtu si bëj unë për popullin e Shteteve të Bashkuara,” tha Trump.

“Brazili është me fat që ka një njeri të tillë si Jair Bolsonaro që punon për ta. Ai është një president i madh dhe kurrë nuk do t’i zhgënjejë njerëzit e vendit të tij të madh!”

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!