Home News Si trajtohet korrupsioni në botë: udhëheqësi austriak nën hetim

Si trajtohet korrupsioni në botë: udhëheqësi austriak nën hetim

by E Ll

Kancelari austriak Sebastian Kurz është nën hetim për pretendimet se paratë e qeverisë janë përdorur në një marrëveshje të korruptuar për të siguruar mbulim pozitiv në një gazetë tabloid, kanë njoftuar prokurorët.

Ministri i Financave Gernot Bluemel konfirmoi se korrupsioni kishte ndodhur në ministrinë e tij dhe mediat austriake raportuan se kancelaria ishte gjithashtu një nga vendet e shënjestruara.

Prokurorët thanë se Kurz dhe nëntë persona të tjerë, si dhe tre organizata, janë nën hetim mbi këtë çështje.

Thelbi i akuzave është se midis 2016 dhe 2018, “burimet nga ministria e financave u përdorën për të financuar sondazhe opinioni të manipuluara pjesërisht që i shërbenin një interesi ekskluzivisht politik të partisë”, thanë prokurorët.

Kjo lidhet me periudhën në të cilën Kurz mori drejtimin e Partisë Popullore dhe e çoi atë në qeveri në krye të një koalicioni me Partinë e Lirisë të së djathtës ekstreme (FPOe).

Prokurorët pretendojnë se një kompani mediatike e paidentifikuar “mori pagesa” në këmbim të publikimit të këtyre sondazheve. Kompania në fjalë nuk është emëruar zyrtarisht, por është identifikuar gjerësisht në mediat austriake si tabloid Oesterreich.

Grupi që drejton Oesterreich lëshoi ​​një deklaratë duke mohuar se ndonjë ndërhyrje ishte kryer në komisionimin ose publikimin e sondazheve të tij.

Nuk ka pasur asnjë reagim të drejtpërdrejtë nga Kurz, i cili kishte marrë pjesë në një samit të udhëheqësve të Bashkimit Evropian në Slloveni.

Sidoqoftë, politikanët e tjerë të Partisë Popullore kanë reaguar me zemërim me Zëvendës Sekretaren e Përgjithshme të Partisë Gabriela Schwarz duke thënë se ata ishin “për shfaqje” dhe se “akuzat u ndërtuan mbi ngjarje që datojnë deri në pesë vjet”.

Hetuesit filluan hetimet për korrupsion pasi ish-shefi i FPOe Heinz-Christian Strache u kap në kamera duke u shfaqur për të ofruar kontrata publike në këmbim të ndihmës së fushatës për FPOe.

Kurz gjithashtu u vu nën hetim nën dyshimin për deklarata të rreme në një komision parlamentar për korrupsionin, megjithëse ai nuk është akuzuar.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!