Home News Si do të përballemi me pandeminë e ardhshme?

Si do të përballemi me pandeminë e ardhshme?

by E Ll

Shtetet anëtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë arritën një konsensus të dielën për fillimin e procesit drejt krijimit të një traktati pandemik që përcakton se si të trajtohet kriza e ardhshme globale shëndetësore.

Vendet ranë dakord të krijojnë një organ ndërqeveritar të ngarkuar me hartimin dhe negocimin e një marrëveshjeje të OBSH-së për parandalimin, gatishmërinë dhe reagimin ndaj pandemisë.

Kombet po takohen në Gjenevë nga e hëna në të mërkurë për të diskutuar një marrëveshje ndërkombëtare që përcakton se si të trajtohet pandemia e ardhshme – për të cilën ekspertët kanë frikë se është vetëm çështje kohe.

Projektvendimi i së dielës duhet të zyrtarizohet gjatë takimit.

Mbledhja vjen me planetin ende të rrethuar nga Covid-19, gati dy vjet pas rasteve të para të regjistruara, dhe tani të tronditur nga Omicron, varianti i ri i shqetësimit Covid.

Trazirat ekonomike dhe miliona jetë të humbura në pandemi shkaktuan thirrje për mbrojtje të reja ndërkombëtare mjaft të forta për të parandaluar një fatkeqësi të përsëritur.

Projektvendimi prej tre faqesh u postua në faqen e internetit të OBSH-së.

“Shtetet anëtare të OBSH-së sot ranë dakord joformalisht për të filluar negociatat për një traktat pandemik. Tani rezoluta duhet të miratohet zyrtarisht nesër nga liderët botërorë,” tha misioni diplomatik i Bashkimit Evropian në Gjenevë.

“Ngjarjet e javëve të fundit demonstrojnë më shumë se kurrë nevojën për solidaritet dhe udhëheqje globale. Ne presim që liderët botërorë të demonstrojnë angazhimin e tyre të përbashkët nesër. Momenti është atje — planeti duhet të përgatitet më mirë.”

Hija e Omicron

Takimi i kësaj jave i Asamblesë Botërore të Shëndetit – organi vendimmarrës i OBSH-së që përfshin të 194 vendet anëtare – është një seancë speciale e paprecedentë se si të trajtohet pandemia e ardhshme.

Rezultati përfundimtar – qoftë një traktat apo një formulim tjetër – duhet të vuloset në vitin 2024.

Seanca speciale po vazhdon, pavarësisht kufizimeve të udhëtimit në lidhje me zbulimin e Omicron.

Projektvendimi thotë se vendet anëtare të OBSH-së bien dakord të krijojnë “një organ negociues ndërqeveritar (INB)… për të hartuar dhe negociuar një konventë, marrëveshje ose instrument tjetër ndërkombëtar të OBSH-së për parandalimin, gatishmërinë dhe reagimin ndaj pandemisë”.

Mbledhja e parë e INB duhet të jetë jo më vonë se 1 marsi i vitit të ardhshëm për të zgjedhur dy bashkëkryetarë dhe katër nënkryetarë.

Nën lehtësimin e tyre, INB do të fillojë më pas të “identifikojë elementët thelbësorë të instrumentit” dhe të hartojë një draft pune deri më 1 gusht.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!