Home News Shumë afër! Në Islandë gratë pothuajse marrin parlamentin me shumicë votash.

Shumë afër! Në Islandë gratë pothuajse marrin parlamentin me shumicë votash.

by E Ll

Islanda festoi për shumë pak kohë zgjedhjen e një parlamenti me shumicë femrash të dielën, para se një rinumërim të prodhonte një rezultat pak më pak se ai historiki që mbështeste barazinë gjinore në vendin ishullor të Atlantikut të Veriut.

Numërimi fillestar i votave shënonte që kandidatet femra të fitonin 33 vende në parlamentin 63-vendësh të Islandës, Althing, në një zgjedhje që pa që partitë kryesore të bënin fitimet më të mëdha.

Disa orë më vonë, një rinumërim në Islandën perëndimore ndryshoi rezultatin, duke lënë kandidatët femra me 30 vende, një numër i arritur më parë në zgjedhjet e dyta më të fundit të Islandës, në vitin 2016. Megjithatë, në pothuajse 48% nga totali, kjo është përqindja më e lartë për gratë ligjvënëse në Evropë.

Sipas Unionit Ndër-Parlamentar, Ruanda udhëheq botën me gratë që përbëjnë 61% të Dhomës së Deputetëve të saj, me Kubën, Nikaraguan dhe Meksikën në ose pak më shumë se 50%. Në mbarë botën, organizata thotë se pak më shumë se një e katërta e ligjvënësve janë gra.

“Fitorja e grave mbetet historia e madhe e këtyre zgjedhjeve,” tha profesori i politikës Olafur Hardarson për transmetuesin RUV pas rinumërimit.

Do të duhen ditë, në mos javë, që të formohet dhe shpallet një qeveri e re.

Një kandidate që pa fitoren e saj të rrëzohet nga rinumërimi ishte studentja e drejtësisë Lenya Run Karim, një vajzë 21-vjeçare e dy prindërve emigrantëve kurdë që kandiduan për Partinë Pirate.

“Patëm nëntë orë të mira,” tha Karim, e cila do të kishte qenë ligjvënësja më e re në Islandë.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!