Home Mirëqenia Shkenca thotë se “ëndrrat e çuditshme” ndihmojnë trurin të kuptojë jetën reale.

Shkenca thotë se “ëndrrat e çuditshme” ndihmojnë trurin të kuptojë jetën reale.

by E Ll

Ëndrrat janë atje (në subkoshiencë) në mënyrë që të mos përshtatesh shumë me modelin e botës,” shpjegon një studiues i Universitetit Tufts.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se mënyra se si ndryshojnë ëndrrat tona gjatë natës ka të bëjë me fazat tona të gjumit. Veçanërisht, kur jemi në gjumë REM dhe jo-REM. (REM nënkupton lëvizjen e shpejtë të syve. Gjatë gjumit REM, sytë lëvizin me shpejtësi në një sërë drejtimesh, por nuk dërgon asnjë informacion vizual në tru. Kjo nuk ndodh gjatë gjumit jo-REM. Së pari vjen gjumi jo-REM, i ndjekur nga një periudhë më e shkurtër e gjumit REM, dhe pastaj cikli fillon përsëri.)

Një studim i fundit i botuar në revistën Pattern shqyrtoi  pse ëndrrat tona janë kaq të ndryshme nga jeta e përditshme. Nëse ke përjetuar ndonjëherë një ëndërr në dukje të çuditshme, dije se kjo është krejtësisht normale. “Ekziston padyshim një numër i jashtëzakonshëm teorish mbi arsyet se pse ëndërrojmë.” Kështu ka thënë Erik Hoel, një asistent profesor i neuroshkencës në Universitetin Tufts i cili punoi në këtë studim.

“Por unë doja të sillja në vëmendje një teori të ëndrrave që e merr vetë ëndërrimin shumë seriozisht – që thotë se përvoja e ëndrrave është arsyeja pse ju po ëndërroni.”

Erik Hotel

Gjatë një trajnimi që përfshinte inteligjencën artificiale, Hoel vuri në dukje se teknologjia fillon të pasqyrojë të dhënat si një përfaqësim i saktë i asaj me të cilën ka kontakt. Ai thotë se shkencëtarët e të dhënave e luftojnë këtë duke shkaktuar “kaos”, ose atë që zyrtarisht quhet “braktisje”, gjatë trajnimit. Pra, nëse inteligjenca artificiale do të drejtonte një makinë në një trajnim simulimi, përvoja do të përfshinte një mjedis të përgjithshëm që njerëzit do të shihnin në rrugë për të imituar se si do të ishte në të vërtetë të drejtosh normalisht një makinë. Hoel shpjegoi se kështu funksionon edhe truri. “Frymëzimi origjinal për rrjetet nervore të thella ishte truri,” tha ai. “Nëse shikoni teknikat që njerëzit përdorin në rregullimin e mësimit të thellë, shpesh ndodh që ato teknika të kenë disa ngjashmëri të habitshme me ëndrrat.”

E thënë thjesht, truri krijon “braktisje” gjatë ëndrrave, në mënyrë që njerëzit të kenë një kuptim më të mirë të realitetit. “Është çuditshmëria e ëndrrave që u jep atyre funksionin e tyre biologjik,” shkroi ai.

“Jeta ndonjëherë është e mërzitshme. Ëndrrat ekzistojnë që ju të mos përshtateni shumë me modelin e botës.” – tha mendjendrituri Hoel.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!