Home News SHBA : Do të testohet vaksina për trajtimin e sëmundjes Alzheimer.

SHBA : Do të testohet vaksina për trajtimin e sëmundjes Alzheimer.

by E Ll

Një provë klinike e parë e këtij lloji është duke u zhvilluar në Shtetet e Bashkuara, duke ekzaminuar efektivitetin e një vaksine nazale për trajtimin e sëmundjes Alzheimer.

Studimi, që do të kryhet në Brigham and Women’s Hospital në Boston, filloi të rekrutojë pjesëmarrës këtë javë dhe është testi i parë njerëzor i një vaksine hundore për sëmundjen.

“Nëse provat klinike te njerëzit tregojnë se vaksina është e sigurt dhe efektive, kjo mund të përfaqësojë një trajtim jotoksik për njerëzit me Alzheimer, dhe gjithashtu mund të jepet herët për të ndihmuar në parandalimin e Alzheimerit te njerëzit në rrezik,” Dr. Howard Weiner, bashkë- drejtoresha e Qendrës Ann Romney për Sëmundjet Neurologjike në Brigham, e cila do të udhëheqë hulumtimin, tha në një deklaratë.

Vaksina do të testojë një medikament imunoterapie të quajtur Protollin, i cili funksionon duke stimuluar sistemin imunitar të trupit, duke synuar një grumbullim të pllakave të proteinës beta amiloide në tru. Shkencëtarët besojnë se këto grumbullime janë një nga mënyrat se si qelizat e trurit të njeriut parandalohen të punojnë siç duhet në sëmundjen Alzheimer.

Sipas një njoftimi për shtyp të spitalit, testi i fazës së parë do të përfshijë 16 pjesëmarrës midis moshës 60 dhe 85 vjeç, të cilët kanë sëmundje të hershme simptomatike të Alzheimerit, por janë në gjendje të mirë shëndetësore. Secili prej tyre do të marrë dy doza Protollin, me një interval prej një jave.

Protollin është gjetur të jetë i sigurt në vaksina të tjera dhe Weiner i tha Boston Herald se hulumtimi i tij para provës tregoi se një dozë e administruar me hundë jep rezultatet më të mira dhe nuk zbuloi ndonjë efekt anësor të madh.

Weiner i tha Herald-it se vaksina “mund të ndihmojë me sëmundjen dhe më e rëndësishmja, ajo mund t’u jepet njerëzve që janë në rrezik për sëmundjen ose e kanë atë dhe nuk e njohin atë”.

Ai tha se shumë njerëz në të 50-at dhe 60-at e tyre tregojnë shenja të zhvillimit të Alzheimerit në imazhet e trurit.

Prova do të përdoret për të përcaktuar “sigurinë dhe tolerueshmërinë e vaksinës”, sipas deklaratës së spitalit. Studiuesit gjithashtu do të gjurmojnë efektin e vaksinës në përgjigjen imune të pjesëmarrësve duke matur numrin e qelizave të bardha të gjakut.

Faza e parë e provës do të zgjasë rreth gjashtë muaj dhe më pas do të fillojë një gjyq i dytë njëvjeçar me 150 persona.

Alzheimer është një lloj demence që mund të përkeqësojë kujtesën, të menduarit dhe sjelljen e një personi. Përfundimisht, këto simptoma njohëse bëhen mjaft të rënda për të ndërhyrë në detyrat e përditshme. Është shkaku më i zakonshëm i demencës dhe përbën 60 deri në 80 për qind të të gjitha rasteve të demencës.

Shoqata e Alzheimerit vlerëson se më shumë se 747,000 kanadezë jetojnë me Alzheimer ose një formë tjetër të demencës.

Sipas Institutit Kombëtar të Plakjes (NIA), shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të përcaktojnë shkaqet e sakta të Alzheimerit, por besojnë se ndoshta përfshin një kombinim të faktorëve gjenetikë, mjedisorë dhe të stilit të jetesës.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!