Home News SHBA, Britania, Kina, Franca, Rusia zotohen të parandalojnë luftën bërthamore

SHBA, Britania, Kina, Franca, Rusia zotohen të parandalojnë luftën bërthamore

by E Ll

Kombet e armatosura bërthamore të Shteteve të Bashkuara, Britanisë, Kinës, Francës dhe Rusisë kanë rënë dakord të shmangin luftën bërthamore dhe të parandalojnë përhapjen e armëve të tilla dhe një garë armatimesh.

Pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara lëshuan një deklaratë të rrallë të përbashkët të hënën, duke thënë se ata pohojnë se “një luftë bërthamore nuk mund të fitohet dhe nuk duhet të luftohet kurrë”.

Deklarata thotë se vendet pohojnë se armët bërthamore duhet të jenë mbrojtëse dhe parandaluese kundër agresionit dhe luftës, dhe se superfuqitë “besojnë fort” se përhapja e mëtejshme e municioneve të tilla duhet të parandalohet.

“Ne theksojmë dëshirën tonë për të punuar me të gjitha shtetet për të krijuar një mjedis sigurie më të favorshëm për përparimin në çarmatimin me qëllimin përfundimtar të një bote pa armë bërthamore me siguri të pazvogëluar për të gjithë,” thanë ata.

“Ne synojmë të vazhdojmë të kërkojmë qasje diplomatike dypalëshe dhe shumëpalëshe për të shmangur konfrontimet ushtarake, për të forcuar stabilitetin dhe parashikueshmërinë, për të rritur mirëkuptimin dhe besimin reciprok dhe për të parandaluar një garë armësh që nuk do të përfitonte askënd dhe do të rrezikonte të gjithë.

Deklarata u publikua një ditë përpara se 91 palët në Traktatin e Mospërhapjes së Armëve Bërthamore të takoheshin në Nju Jork për të shqyrtuar dokumentin, por konferenca u shty muajin e kaluar për shkak të çështjeve të lidhura me COVID-19.

Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova u tha gazetarëve të hënën se deklarata ishte përgatitur me iniciativën e Kremlinit me shpalljen e saj për t’u kryer me rishikimin e traktatit, por “duke pasur parasysh rëndësinë dhe vetë-mjaftueshmërinë e kësaj deklarate të përbashkët, fuqitë bërthamore vendosën të mos shtyjnë publikimin e saj”.

“Deklarata pasqyron një ide të rëndësishme për ne të papranueshmërisë midis shteteve bërthamore të çdo lufte — armë bërthamore dhe konvencionale,” tha ajo. “Ai rikonfirmon gjithashtu angazhimet e pesë vendeve më parë për të mos synuar armët bërthamore kundër njëri-tjetrit ose ndaj vendeve të treta.”

Deklarata u lëshua ndërsa shqetësimet rriten se Rusia do të pushtojë më tej Ukrainën pasi një ngritje ushtarake e Moskës është vërejtur në kufirin e tyre të përbashkët dhe në mes të konkurrencës në rritje midis Uashingtonit dhe Pekinit pasi ky i fundit kërkon të zgjerojë ndikimin e tij.

Presidenti Joe Biden e ka paralajmëruar presidentin rus Vladimir Putin se do të ketë pasoja nëse trupat ruse pushtojnë Kievin dhe të dielën ai i premtoi presidentit ukrainas Volodymr Zelensky përmes telefonit se Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj do të “përgjigjen me vendosmëri” nëse do ta bënin këtë.

Pa përmendur situatën, Zakharova tha se ata shpresojnë se deklarata “do të ndihmojë në uljen e tensioneve ndërkombëtare dhe pengimin e garës së armëve, të kontribuojë në ndërtimin e besimit dhe formimin e themeleve për kontrollin e ardhshëm mbi armët sulmuese dhe mbrojtëse”.

Në Kinë, zëvendësministri i Jashtëm Ma Zhaoxu u tha gazetarëve se ishte hera e parë që liderët e pesë vendeve lëshojnë një deklaratë të tillë dhe se kjo tregon vullnetin e Pekinit për të parandaluar luftën bërthamore dhe për të parandaluar rrezikun e konfliktit bërthamor.

“Deklarata gjithashtu ndihmon pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të rrisin besimin reciprok dhe të zëvendësojnë konkurrencën e fuqive të mëdha me bashkëpunim të koordinuar,” tha ai. “Pesë vendet duhet ta marrin deklaratën e përbashkët si një pikënisje të re, të rrisin besimin reciprok, të forcojnë bashkëpunimin dhe të luajnë një rol aktiv në ndërtimin e një bote me paqe të qëndrueshme dhe siguri universale.”

Lidhur me ricaktimin e konferencës së 10-të të rishikimit mbi Traktatin e Mospërhapjes së Armëve Bërthamore, presidenti i caktuar i konferencës, Gustavo Zlauvinen, tha në një letër të datës së enjte se ai do të kërkojë që ajo të mbahet nga 1 deri më 26 gusht dhe se ai synon të mbajë konsultime jozyrtare me të gjitha palët në javët në vijim.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!