Home Sport Sepp Blatter dhe Michel Platini: Ish-zyrtarët e FIFA-s dhe UEFA-s akuzohen për mashtrim.

Sepp Blatter dhe Michel Platini: Ish-zyrtarët e FIFA-s dhe UEFA-s akuzohen për mashtrim.

by E Ll

Ish-presidenti i FIFA-s, Sepp Blatter dhe ish-homologu i tij i UEFA-s, Michel Platini, janë akuzuar për mashtrim në Zvicër.

Pas një hetimi gjashtëvjeçar për një pagesë prej dy milionë frangash zvicerane (1.6 milionë £) nga FIFA për Platinin.

Blatter, 85 vjeç dhe legjenda e futbollit francez, Platini, 65 vjeç, tani mund të përballen me një gjyq brenda disa muajsh.

“Kjo pagesë dëmtoi asetet e FIFA-s dhe pasuroi Platinin në mënyrë të paligjshme”, thanë prokurorët federalë zviceranë në një deklaratë.

Në janar 2011, Platini i shkroi FIFA-s duke kërkuar që t’i paguhej paga shtesë e prapambetur për të punuar si këshilltar presidencial në mandatin e parë të Blatterit nga viti 1998 deri në 2002. Blatter autorizoi FIFA-n që të bëjë pagesën brenda javësh.

Ai dhe Platini kanë mohuar prej kohësh keqbërjen dhe kanë thënë se kanë rënë dakord verbalisht që paratë të paguhen më shumë se 20 vjet më parë.

Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të Zvicrës (OAG) pretendoi se një kompensim vjetor prej 300,000 frangash zvicerane për konsultimin e Platinit ishte rënë dakord në një kontratë me shkrim të nënshkruar nga të dy në vitin 1999.

ZAP pretendoi se kompensimi ishte faturuar nga Platini në çdo rast dhe paguar plotësisht nga FIFA.

Tetë vjet më vonë, Platini dyshohet se kërkoi pagesën e dy milionë frangave zvicerane – për të cilat prokurorët thanë se ishte bërë “pa bazë ligjore”.

Përveç akuzës për mashtrim, Blatter është akuzuar edhe për keqmenaxhim, shpërdorim fondesh të FIFA-s dhe falsifikim të një dokumenti.

Platini është akuzuar për mashtrim, shpërdorim, falsifikim dhe si bashkëpunëtor në keqmenaxhimin e supozuar të Blatter. Prokurorët hapën një procedim penal kundër Blatter në shtator 2015.

Platini u vu nën hetim zyrtar vitin e kaluar dhe muaj më vonë akuza më e rëndë për mashtrim u përfshi kundër të dy burrave.

“Unë i shoh me optimizëm procedurat në Gjykatën Penale Federale – dhe shpresoj se, me këtë, kjo histori do të marrë fund dhe të gjitha faktet do të trajtohen në mënyrë të pastër”, tha Blatter në një deklaratë.

“Për sa i përket pagesës së shumës prej dy milionë frangash nga FIFA për Michel Platini, mund të përsëris vetëm veten: Ajo bazohej në një kontratë gojore që rregullonte aktivitetet këshilluese të Platinit për FIFA-n midis viteve 1998 dhe 2002”, shtoi ai.

Blatter tha se Platini e bëri kërkesën e tij për paratë vetëm në vitin 2010 sepse FIFA nuk ishte në gjendje të paguante shumën e plotë në atë kohë dhe pagesa ishte vonuar.

Ish-presidenti i FIFA-s tha se “të gjitha organet përgjegjëse të FIFA-s” kishin miratuar pagesat dhe se Platini kishte paguar tatimin mbi shumën “në vendbanimin e tij zviceran”.

Platini nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment, por muajin e kaluar avokati i tij zviceran Dominic Nellen tha se hetimi “duhej të ishte ndërprerë shumë kohë më parë”. Ai tha se tani mbrojtja ka kërkuar dëshmitarë të ndryshëm, duke shtuar: “Në dosjet e lëndës ka mjaft raporte dhe dokumente të dëshmitarëve që vërtetojnë pafajësinë e klientit tim”.

Akuzat për mashtrim dhe falsifikim mund të dënohen me burgim deri në pesë vjet.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!