Home News Sarkozy i Francës; shpallet fajtor për financimin ilegal të …

Sarkozy i Francës; shpallet fajtor për financimin ilegal të …

by E Ll

Ish -presidenti francez Nicolas Sarkozy u shpall fajtor për financimin e paligjshëm të fushatës për ofertën e tij të dështuar për rizgjedhje në 2012 nga një gjykatë e Parisit të enjten.

Ky ishte vendimi i dytë për këtë vit që shpall fajtor Sarkozy, i cili udhëhoqi Francën nga 2007 në 2012 dhe ruan ndikimin midis konservatorëve pavarësisht se ka rënë nga hiri për problemet e tij ligjore.

Gjykata akoma nuk ka deklaruar ende se çfarë dënimi do të marrë.

Prokurorët po kërkonin një dënim me një vit burg, (gjysma e vitit me kusht) , për ish-presidentin 66-vjeçar. Ai në çdo rast nuk ka gjasa të shkojë në burg menjëherë pasi pritet të apelojë dënimin.

Partia e tij konservatore, thanë prokurorët, shpenzoi gati dyfishin e 22.5 milion eurove (aktualisht 19.2 milion dollarë) të lejuara sipas ligjit elektoral në tubime ekstravagante të fushatës dhe më pas punësoi një agjenci miqësore të marrëdhënieve me publikun për të fshehur koston.

Sarkozy ka mohuar keqbërjen. Ai i tha gjykatës në qershor se nuk ishte përfshirë në logjistikën e fushatës së tij për një mandat të dytë si president, as në mënyrën sesi u shpenzuan paratë gjatë periudhës së zgjedhjeve.

Por gjykata tha se Sarkozy ishte vënë në dijeni të shpenzimeve të tepërta, dhe se nuk veproi në lidhje me të.

Sarkozy u shpall fajtor në një gjykim të veçantë në mars për përpjekjen për të korruptuar një gjykatës dhe për të shitur ndikimin në mënyrë që të merrte informacion konfidencial në një hetim gjyqësor. Ai gjithashtu mohoi çdo keqbërje në atë rast.

Ish -presidenti u dënua me tre vjet burg në atë gjyq – dy prej të cilëve u pezulluan – por në fakt nuk ka kaluar ende kohë në burg. Apeli i tij vazhdon të jetë në pritje.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!