Home News Sa mirë ! Kryeministri japonez do rrisë pagat e punëtorëve.

Sa mirë ! Kryeministri japonez do rrisë pagat e punëtorëve.

by E Ll

Kryeministri japonez Fumio Kishida u zotua të sigurojë rritje të pagave të punëtorëve për të mbrojtur ekonominë nga rritja e inflacionit global, duke forcuar mbrojtjen e vendit ndërsa merret me një Kinë të sigurt dhe Korenë e Veriut të paparashikueshme.

Kishida i bëri komentet në ditën e hapjes së seancës shtesë të parlamentit të mbledhur për të debatuar një buxhet shtesë për të zbutur goditjen nga pandemia COVID-19 pasi ai synon të rivendosë ekonominë dhe më pas të trajtojë reformën fiskale.

Rritjet e pagave mbajnë çelësin e synimit të kryeministrit për të mposhtur deflacionin duke përmbysur një cikël të rritjes së zbutur të pagave dhe shpenzimeve të dobëta konsumatore, ndërkohë që inkurajojnë firmat japoneze të shpenzojnë grumbullin e tyre rekord të parave për rritjen e pagave dhe investimeve.

Që kur mori detyrën në tetor, Kishida ka bërë presion mbi firmat japoneze, duke u kërkuar atyre të ardhurat e të cilëve janë rikuperuar në nivelet para pandemisë, të rrisin pagat me 3% ose më shumë. Qeveria do të hedhë bazat për të ndihmuar firmat e sektorit privat të rrisin pagat duke forcuar taksat dhe duke dhënë zbritje të guximshme për kompanitë që rrisin pagat, shtoi ai.

“Ndërsa ankthi është rritur se rritja e inflacionit global mund të ketë efekte valëzuese në Japoni, unë do të bëj maksimumin për të (realizuar) rritjet e pagave në mënyrë që të mbroj ekonominë japoneze,” tha Kishida.

AFTËSI MBROJTJE

Për sa i përket politikës së sigurisë, Japonia do të forcojë rrënjësisht pozicionin e saj të mbrojtjes duke shqyrtuar opsionet duke përfshirë marrjen e aftësisë për të goditur bazat e armikut, tha Kishida.

“Për të mbrojtur jetën dhe jetesën e njerëzve, ne do të shqyrtojmë të gjitha opsionet, duke përfshirë aftësinë për të sulmuar bazat e armikut … dhe do të forcojmë qëndrimin tonë të mbrojtjes në thelb me një ndjenjë shpejtësie,” tha Kishida.

Një aftësi e tillë do të shënonte një ndryshim në pozicionin ushtarak të Japonisë pasi Tokio, e kufizuar nga kushtetuta e saj pacifiste e pas Luftës së Dytë Botërore, do të luajë një rol të mburojës në aleancën e saj të sigurisë me Shtetet e Bashkuara.

Marrja e aftësive për të goditur bazat e armikut është përhapur në qeveritë e fundit japoneze dhe Kishida ishte i ngrohtë ndaj idesë edhe kur ai po konkurronte në zgjedhjet e lidershipit të partisë në pushtet në shtator, ndërsa raketat po bëhen gjithnjë e më të afta për t’iu shmangur interceptorëve.

Si pjesë e përpjekjeve për të rritur kapacitetin mbrojtës të Japonisë, qeveria do të rinovojë tre dokumente kryesore që parashtrojnë politikën e sigurisë së vendit – Strategjinë e Sigurisë Kombëtare, Udhëzimet e Programit të Mbrojtjes Kombëtare dhe Programin Afatmesëm të Mbrojtjes – brenda një viti, tha Kishida.

Në përgjigjen e Japonisë ndaj koronavirusit, Kishida tha se ai planifikoi të bënte të mundur marrjen e një vaksine përforcuese pa pritur përfundimin e periudhës aktuale të pritjes, të vendosur nga qeveria, tetë muaj pas dozës së dytë.

Thirrjet për injeksione të hershme përforcuese janë shtuar në Japoni pasi varianti shumë i transmetueshëm Omicron i koronavirusit po përhapet globalisht, megjithëse rastet ditore të COVID-19 kanë mbetur të ulëta javët e fundit.

Nëse infeksionet fillojnë të marrin ritmin përsëri, qeveria do të përgjigjet me shpejtësi me masa të tilla si kufizime më të rrepta mbi aktivitetet, “ndërsa kërkon mirëkuptimin e njerëzve me kujdes,” tha Kishida.Politika e ndërmarrjes së menjëhershme të hapave anti-koronavirus duket se ka dhënë rezultat pasi mbështetja e votuesve për kabinetin e tij u rrit pasi qeveria javën e kaluar zbatoi kontrolle më të forta kufitare kundër Omicron, tha të hënën e përditshmja Yomiuri Shimbun.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!