Home Art dhe Kulturë Rekord! Puna artistike e Banksy shitet për 25.4 milion dollarë

Rekord! Puna artistike e Banksy shitet për 25.4 milion dollarë

by E Ll

Londër: Një kanavacë e copëtuar pjesërisht e një prej veprave më të famshme të artistit britanik Banksy u shit në një ankand në Londër për një record prej 18.58 milion euro ose 25.38 milion dollarë, tre vjet pasi u ble për një pjesë të atij çmimi.

Në Tetor 2018 vepra e artit – tani e quajtur “Dashuria është në kazan” – u shit për gati 1.1 milion euro, para se të kalonte në mënyrë dramatike përmes një copëtuesi të fshehur në kornizën e saj momente më vonë.

Shitja e veprës, e cila pa nëntë ofertues të luftonin për 10 minuta për veprën e quajtur më parë “Vajza me tullumbace”, tejkalon rekordin e mëparshëm prej 16.75 milionë eurosh të vendosur për artistin e famshëm të rrugës në mars.

Vepra, pjesa e shtatë në një shitje të gjerë të arteve bashkëkohore, kishte një çmim të vlerësuar të shitjes prej 4-6 milion euro.

“Kanë kaluar pothuajse tre vjet nga dita që një nga momentet më gjeniale të artit të performancës këtë shekull bëri historinë e ankandit,” tha Alex Branczik, nga Sotheby’s, pas shitjes rekord.

“Banksy nuk është i huaj për të bërë tituj dhe ky kapitull i fundit në historinë e tij ka kapur imagjinatën në të gjithë botën – ne vetëm mund të fillojmë të hamendësojmë se çfarë mund të vijë më pas.”

Marifeti i vitit 2018, i cili argëtoi në botën e shkretë të artit të bukur, është tipik për stilin e pahijshëm të artistit të grafitit pasi puna e tij filloi të shfaqet në rrugët e Bristol në Anglinë jugperëndimore në vitet 1980.

Ishte e fundit në një histori të gjatë të lëvizjeve të paparashikueshme për artistin gueril provokues, puna e të cilit është shfaqur në të gjithë Britaninë dhe në të gjithë botën. Kanavaca e copëtuar pjesërisht tregon një fëmijë të vogël që arrin drejt një tullumbace të kuqe në formë zemre.

Versioni origjinal, i cili u shfaq për herë të parë në një mur në lindje të Londrës, është riprodhuar pafund në printime dhe në internet, dhe është përvetësuar nga disa prej markave më të njohura në botë.

Ajo ishte quajtur një nga veprat më të rëndësishme të artit të fillimit të shekullit 21 në shtypin britanik, para se versionit të copëtuar t’i jepej një certifikatë dhe datë e re nga Pest Control, organi i vërtetimit të Banksy, dhe t’i jepej titulli i ri.

Punimet e fundit të së cilit janë shfaqur së vonëshmi në disa qytete bregdetare britanike.

Ndërkohë, puna që theu rekordin e tij të mëparshëm nderoi profesionistët e kujdesit shëndetësor gjatë pandemisë koronavirus. Të ardhurat nga ajo shitje iu dhuruan Shërbimit Shtetëror Shëndetësor Kombëtar (NHS).

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!