Home News Raporti i OKB-së : “ Katastrofat klimatike janë pesëfishuar.”

Raporti i OKB-së : “ Katastrofat klimatike janë pesëfishuar.”

by E Ll

Raporti vjen duke marrë parasysh një verë të mbushur me katastrofa në nivel global. Përmendim këtu përmbytjet vdekjeprurëse në Gjermani, një valë nxehtësie në Mesdhe, Shtetet e Bashkuara të goditura nga Uragani i fuqishëm Ida dhe një sulm i zjarreve të përkeqësuar nga thatësira.

“Lajmi i mirë është se kemi qenë në gjendje të minimizojmë numrin e viktimave sapo kemi filluar të kemi rritje të fatkeqësive: valët e të nxehtit, përmbytjet, thatësira dhe veçanërisht stuhitë intensive tropikale si Ida … ” – tha Petteri Taalas, Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore Meteorologjike, në një konferencë shtypi.

“Por lajmi i keq është se humbjet ekonomike janë rritur shumë shpejt dhe kjo rritje supozohet të vazhdojë,” shtoi ai.

“Për shkak të ndryshimit të klimës ne do të shohim më shumë ekstreme klimatike, dhe këto tendenca negative në klimë do të vazhdojnë për dekadat e ardhshme.”

Petteri Taalas

Në vitet 1970, bota mesatarisht kishte 711 fatkeqësi të motit në vit. Nga viti 2000 deri në 2009 numri ishte deri në 3.536 në vit ose gati 10 në ditë. Ndërsa në 2010 numri mesatar i fatkeqësive vjetore ka rënë pak, saktësisht në 3,165. Shumica e vdekjeve dhe dëmeve gjatë 50 viteve të fatkeqësive të motit kanë ardhur nga stuhitë, përmbytjet dhe thatësira.

Më shumë se 90% e më shumë e 2 milion vdekjeve janë në ato që OKB -ja i konsideron kombet në zhvillim, ndërsa gati 60% e dëmit ekonomik ndodhi në vendet më të pasura. Në vitet 1970, fatkeqësitë e motit kushtuan rreth 175 miliardë dollarë në nivel global, kur u përshtatën me dollarët e 2019, zbuloi OKB. Gjithsesi, kjo u rrit në 1.38 trilion dollarë për periudhën nga 2010 në 2019.

Pesë fatkeqësitë më të shtrenjta të motit që nga viti 1970 ishin të gjitha stuhi në Shtetet e Bashkuara, të kryesuara nga Uragani Katrina i vitit 2005. Pesë fatkeqësitë më vdekjeprurëse të motit ishin në Afrikë dhe Azi – kryesuar nga thatësira dhe uria etiopiane në mesin e viteve 1980 dhe cikloni Bhola në Bangladesh në 1970.

Ajo që po favorizon shkatërrimin është se shumë njerëz po lëvizin në zona të rrezikshme dhe ndryshimi i klimës po i bën katastrofat e motit më të forta dhe më të shpeshta, thanë zyrtarët e motit të OKB -së. Por ndërkohë, thanë ekspertët, paralajmërimet më të mira të motit dhe gatishmëria po pakësojnë numrin e të vdekurve.

Susan Cutter, drejtoreshë e Institutit të Kërkimeve për Rreziqet në Universitetin e Karolinës së Jugut, vuri në dukje përparimin e njerëzve në mësimin e të jetuarit me rrezik dhe mbrojtjen e vetvetes.

“Nga ana tjetër, jemi ende duke marrë vendime jo të duhura se ku po e investojmë infrastrukturën tonë,” tha ajo. ” Por të paktën, nuk po humbasim jetë, po humbim gjëra. “

Samantha Montano, një profesoreshë e menaxhimit të urgjencës në Akademinë Detare të Masaçusetsit dhe autore e librit “Disasterology”, tha se ka frikë se mos numri i vdekjeve mund të ngrihet për shkak të rritjes së motit ekstrem nga ndryshimet klimatike, veçanërisht kur godet kombet më të varfra.

Në raste të tilla burimet shpërndahen në mënyrë të pabarabartë dhe kjo ndikon në numrin e vdekjeve nga katastrofat.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!