Home Këshilla Pse ndodh skuqja e lëkurës dhe si ta kuroni?

Pse ndodh skuqja e lëkurës dhe si ta kuroni?

by admin

Skuqja e lëkurës tek të rriturit diagnostikohet më shpesh vetëm me ekzaminim klinik, por ndonjëherë është e nevojshme të kryhen analiza laboratorike ose biopsi e lëkurës.

Skuqja e trupit është një term i gjerë për sëmundjet dermatologjike të lëkurës. Ajo mund të jetë e natyrës infektive (e shkaktuar nga bakteret, viruset), por gjithashtu mund të jetë një sëmundje autoimune. Fatkeqësisht, për disa sëmundje të lëkurës, shkaku nuk është gjetur ende.

Një skuqje e lëkurës është kryesisht një ndryshim i dukshëm në strukturën ose ngjyrën e lëkurës tuaj. Lëkura e prekur nga një skuqje mund të bëhet me luspa ose e irrituar.

Kruajtja e lëkurës mund të shkaktohet nga sëmundje të brendshme, por edhe nga një gjendje specifike e lëkurës.

Skuqja në trup përshkruhet duke përdorur karakteristikat e mëposhtme:

  • Forma e ndryshimeve (e rrumbullakët, ovale, e parregullt),
  • Madhësia e ndryshimeve në lëkurë në centimetra ose milimetra,
  • Ndryshimet e ngjyrave në lëkurë,
  • Qëndrueshmëria (ndryshimet e strukturës – të buta ose të forta)
  • Lokalizimi i ndryshimeve (njolla të kuqe në trup, skuqje në duar, skuqje në këmbë, skuqje në bark, skuqje në qafë, skuqje në fytyrë)
  • Shpërndarja e ndryshimeve në të gjithë trupin (të grupuara ose të shpërndara në të gjithë trupin).
  • Nëse lëkura kruhet dhe shkaku nuk është plotësisht i qartë, është e rëndësishme të shihni një mjek.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!