Home Art dhe Kulturë Pse ‘Emily në Paris’ i bën njerëzit kaq të çmendur?

Pse ‘Emily në Paris’ i bën njerëzit kaq të çmendur?

by E Ll

“Emily in Paris” ka një mënyrë për të çmendur shikuesit.

Pati ankesa kur sezoni i parë i serialit Netflix u nominua për komedinë më të mirë në Golden Globes dhe në Emmys. Dhe shkaktoi një artikull të shpërndarë gjerësisht të New Yorker-it që e përshkruante atë si pjesë të një tendence në rritje të “TV ambiental”, duke e përshkruar atë si “një artefakt të distopisë bashkëkohore”.

Sigurisht, nominimi i “Emily in Paris” si një nga shfaqjet më të mira në TV duket pak i ekzagjeruar. Por, ndërsa sezoni i dytë i serialit përfundon më 22 dhjetor, po kështu bëhet edhe përshkrimi i tij si në ballë të çdo lëvizjeje bashkëkohore, aq më pak si një distopike. Televizioni që ekziston për t’u parë ambientalisht dhe jo i fiksuar thellë pas tij është diçka që ka qenë me ne gjatë gjithë historisë së mediumit; në të vërtetë, është vetëm relativisht kohët e fundit që dramat televizive filluan të trajtohen si art i lartë. Dhe kështu ndodh që në sezonin e tij të dytë, “Emily në Paris” shërben më shumë për të njëjtën gjë dhe më shumë diçka që TV mund ta bëjë mirë: Argëtim simpatik, i dukshëm dhe me fërkim të ulët në një mjedis që është argëtues për t’u parë. Nuk është më e mira nga asgjë. Por është një TV i mirë.

Siç luhet nga Lily Collins, Emily është diçka si një shifër: Ajo dëshiron të jetë në Paris sepse është në kërkim të dashurisë dhe përvojave të reja, por duket se ushtron pak vullnetin e saj, duke u penguar dhe jashtë situatave. Triumfet e saj në punë, në një firmë marketingu të mallrave luksoze, shihen në mënyrë bamirëse, të çuditshme – të parë më realisht, ato shpesh janë krejtësisht të rastësishme. Kur ajo gabon, askush nuk zemërohet me të për një kohë të gjatë. Dhe kur ajo shënon një fitore, ajo shpërndahet shpejt ndërsa kolegët e saj kalojnë në gjënë tjetër.

Të gjitha këto i shtohen një shfaqjeje që nuk është tmerrësisht cerebrale apo kërkuese, duke u mbështetur në hijeshinë e mjedisit të saj dhe historinë e vjetër të përplasjes kulturore. (Në të vërtetë, në përshkrimin e një amerikani, vetëbesimi i të cilit gërryen mbrojtjen e evropianëve të mbytur, “Emily në Paris” mund të luajë nganjëherë si “Ted Lasso”.) Por të qenit një njeri i mirë ka rëndësi për diçka. Dhe të metat e “Emily në Paris” – refuzimi i saj për t’u përfshirë me konceptin e veprimeve që kanë pasoja, për shembull – mund të shihen si rezultat i kërkimit të saj të pafund për të na treguar mjedisin tjetër simpatik, keqkuptimin e radhës delirant. Është televizioni që është vërtet episodik, duke vënë në skenë situata dhe duke i zgjidhur ato me pothuajse aq pak ndryshime afatgjata të bëra si në një episod të “The Simpsons”.

E gjithë kjo e godet këtë shikues si një përdorim i përsosur i mediumit. Ndonjëherë, dikush dëshiron të shikojë “The Sopranos”, dhe ndonjëherë, vinjetat nga jeta e një gruaje të re që kalon nëpër një qytet të huaj në kërkim të dashurisë do të bëjnë shumë bukur. “Emily in Paris” do të ishte sigurisht më e pasur, komplekse dhe më e shtresuar nëse do t’i jepte Collins më shumë për të luajtur, ose nëse do të shqyrtonte më në thellësi përplasjen midis vlerave të saj amerikane dhe sofistikimit disi snob të botës së vjetër të punëdhënësve të saj francezë. Por mbajtja e argëtimit të madh në standardin e artit të madh është një recetë për pakënaqësi.

Gjë që nuk do të thotë se çdo pjerrësi e vjetër mund të justifikohet për sa kohë që argëton dikë. Por “Emily in Paris” paraqet aktrim mendjemprehtë nga Collins, duke i mbajtur disi bosh tiparet e saj si një koment për moshën e mediave sociale që unë do të argumentoja se seriali e di se po bën. Nëse jeta e Emily-t në ndjekje të pëlqimeve në Instagram është “distopike”, emisioni është i vetëdijshëm për këtë; rastësia e sukseseve të saj në punë duket një koment për kapriçiozitetin e jetës në internet.

Në mënyrë të ngjashme, ky serial ka diçka për të thënë në lidhje me vetë-përthithjen: Dështimi i Emily-t për të mësuar frëngjisht ose për t’u zhytur në kulturën franceze, një pengesë e urrejtësve të shfaqjes, trajtohet në mënyrë kritike në këtë sezon të ri. Amerikaniteti i saj, këmbëngulja e saj për natyrën e saj të jashtëzakonshme, shpesh e ndihmon Emily-n, por kjo gjithashtu tregohet, nganjëherë, si një kufizim i qenësishëm që ajo duhet të punojë për ta kapërcyer. Ajo detyrohet të përballet, në mënyra të përshtatshme për sitcom, me veten, të gjitha kundër një sfondi me flluska që lehtëson humorin.

Ky cilësim drithërues mund të lexohet shumë lehtë si gjithçka që po ndodh në foto. Dhe mbase fakti që “Emily in Paris” mund të interpretohet në mënyra kaq të ndryshme – si ndër më të mirat e televizionit, si pararojë e kohërave të fundit, ose si një shfaqje e shkëlqyer që arrin të ngrejë shpirtin dhe të jetë rreth diçkaje – sugjeron se ka pak art në formulë në fund të fundit.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!