Home News Përse gati 100 terroristë po shqyrtohen për lirim nga burgu ?

Përse gati 100 terroristë po shqyrtohen për lirim nga burgu ?

by E Ll

Pothuajse 100 terroristë të dënuar po vlerësohen për lirim nga burgu nga bordi i lirimit me kusht, me disa çështje që do të vendosen në muajt e ardhshëm.

Ligjet e urgjencës të miratuara pas sulmeve në Urën e Londrës të vitit 2019 në shkurt 2020, që bllokuan lirimin automatik të parakohshëm të terroristëve të burgosur, nënkuptojnë se 92 raste terroriste aktive dhe të vazhdueshme mund të dalin përpara bordit të lirimit me kusht në të ardhmen e afërt, në varësi të kohës së tij. merr për të mbledhur prova.

Për shkak të “natyrës kritike të mbrojtjes publike” të çështjeve, bordi i lirimit me kusht po shton numrin e specialistëve që mund t’i trajtojnë ato.

Rastet e terrorit shpesh kërkojnë më shumë kohë për t’u konsideruar për lirim me kusht, për shkak të të qenit më komplekse dhe nevojës për të “kaluar nëpër procese të mundimshme dhe të plota” për të siguruar që i gjithë informacioni është i disponueshëm, tha bordi i lirimit me kusht.

Shkelësit nuk do të lirohen më automatikisht pasi të kenë vuajtur gjysmën e kohës së tyre dhe tani duhet të vuajnë të paktën dy të tretat e dënimit të tyre përpara se të kualifikohen për lirim. Çështjet duhet gjithashtu të shqyrtohen nga Bordi i Lirimit me Kusht përpara se të merret një vendim për lirimin.

Ndër rastet që do të shqyrtohen është ai i Nazam Hussain, i cili komplotoi sulme së bashku me sulmuesin e Urës së Londrës, Usman Khan, dhe Jack Coulson, i cili prodhoi një bombë me tub në dhomën e tij të gjumit, e cila ishte e mbushur me relikeve naziste – të dy mund të përballeshin me bordin në mars.

Rangzieb Ahmed, një bos i terrorizmit, i cili u bë personi i parë në Mbretërinë e Bashkuar i dënuar për drejtimin e terrorizmit pasi drejtoi një qelizë prej tre personash që po planifikonte vrasje masive, mund të shqyrtohet gjithashtu rasti i tij në mars.

Në të njëjtin muaj mund të shihte gjithashtu Jawad Akbar, i cili ishte pjesë e një grupi që planifikonte të bombardonte qendrën tregtare Bluewater në Kent dhe Ministrinë e Sound në Londër në 2004, të dëgjonte nëse ai do të lirohet.

Rasti i Abdalraouf Abdallah gjithashtu mund të dëgjohet së shpejti – ai u vizitua në burg nga bombarduesi i Manchester Arena, Salman Abedi, por ka mohuar përfshirjen në sulm. Ai u rikthye në burg në fillim të këtij viti për shkeljen e kushteve të lirimit me kusht.

Që nga hyrja në fuqi e ligjit, 117 çështje janë referuar në bordin e lirimit me kusht. Njëmbëdhjetë janë liruar deri më tani, ndërsa 14 janë mbajtur pas hekurave.

Një pjesë kyçe e rishikimeve vjen nga inteligjenca e ofruar nga shërbimet e sigurisë, dhe panelet, të cilat përbëhen nga njerëz të tillë si ish-gjyqtarë, kryepolicë dhe psikologë, kërkojnë “pajisje sigurie të nivelit të lartë” në mënyrë që ata të dëgjojnë prova të ndjeshme. .

Por, për shkak të “natyrës kritike të mbrojtjes publike” të rasteve, Bordi po rrit numrin e specialistëve që mund t’i trajtojnë ato dhe shpreson të ketë rreth 70 anëtarë të panelit deri në fillim të vitit të ardhshëm.

Një zëdhënës i bordit të lirimit me kusht tha: “Mbrojtja publike është gjithmonë prioriteti ynë kryesor. Çdo shkelës i dënuar terrorist i liruar në komunitet do t’i nënshtrohet disa prej kushteve më të rrepta të licencës në dispozicion, duke përfshirë kufizimet se ku mund të shkojnë, me kë mund të shoqërohen, kufizime. për përdorimin e internetit, pajisjet elektronike, udhëtimin dhe punën.“Ata gjithashtu do t’i nënshtrohen monitorimit të mëtejshëm të ngushtë si pjesë e Marrëveshjeve për Mbrojtjen Publike të Shumë agjencive (Mappa).”

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!