Home Mirëqenia Përhapet gripi i shpendëve. Në këto vende ngjallet shqetësim …

Përhapet gripi i shpendëve. Në këto vende ngjallet shqetësim …

by E Ll

Disa shpërthime të gripit të rëndë të shpendëve në Evropë dhe Azi janë raportuar në ditët e fundit në Organizatën Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE), në shenjë se virusi po përhapet përsëri me shpejtësi.

Përhapja e gripit të shpendëve shumë patogjen, që zakonisht quhet gripi i shpendëve, ka vënë në gatishmëri industrinë e shpendëve pasi shpërthimet e mëparshme çuan në asgjësimin e dhjetëra miliona shpendëve. Shpërthimet gjithashtu shpesh çojnë në kufizime tregtare.

Ai po tërheq vëmendjen edhe të epidemiologëve pasi virusi mund të transmetohet te njerëzit. Kina ka raportuar 21 infeksione njerëzore me nëntipin H5N6 të gripit të shpendëve deri më tani këtë vit, më shumë se në të gjithë vitin 2020.

Koreja e Jugut raportoi një shpërthim në një fermë me rreth 770,000 shpendë në Chungcheongbuk-do, tha OIE të hënën, duke cituar një raport nga autoritetet koreano-jugore. Të gjitha kafshët u therën.

Gjithashtu në Azi, Japonia raportoi shpërthimin e saj të parë të sezonit të dimrit 2021, në një fermë pulash në verilindje të vendit, tha OIE, duke konfirmuar një deklaratë javën e kaluar nga ministria e bujqësisë e Japonisë. Serotipi në këtë shpërthim ishte H5N8.

Kontrolli i zogjve të racave të përziera për të testuar për gripin e shpendëve

Në Evropë, Norvegjia raportoi një shpërthim të gripit të shpendëve H5N1 në rajonin Rogaland në një tufë prej 7,000 zogjsh, tha OIE.

Shpërthimet zakonisht ndodhin në vjeshtë, të përhapura nga shpendët e egër migrues.

Qeveria belge e vuri vendin në rrezik të shtuar për gripin e shpendëve, duke urdhëruar që shpendët të mbahen brenda që nga e hëna, pasi një variant shumë patogjen i gripit të shpendëve u identifikua në një patë të egër pranë Antwerpen.

Kjo pasoi një lëvizje të ngjashme në Francën fqinje në fillim të këtij muaji dhe në Holandë në tetor.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!