Home News Perandori Akihito mbush 88 vjeç, bëhet monarku japonez më jetëgjatë

Perandori Akihito mbush 88 vjeç, bëhet monarku japonez më jetëgjatë

by E Ll

Perandori japonez Emeritus Akihito mbushi 88 vjeç të enjten dhe u bë perandori më i vjetër i gjallë në historinë e Japonisë – madje duke e mposhtur babanë e tij me një vit.

Akihito shërbeu si perandor i Japonisë midis 1989 dhe 2019. Ai u ngjit në fron pas vdekjes së babait të tij, Perandorit Hirohito, kur vdiq në moshën 87-vjeçare. Pas vdekjes, Hirohito njihet si Perandori Showa.

Agjencia Imperial House tha se Akihito është në gjendje të mirë shëndetësore dhe po jeton i lumtur në pension.

Akihito është perandori i parë që feston “beiju”, termi japonez për ditëlindjen e 88-të.

Ish-perandori dha dorëheqjen nga Froni i Krizantemës në prill 2019 dhe ishte monarku i parë japonez që abdikoi në 200 vjet. Ai u pasua nga perandori Naruhito.

Princi i atëhershëm i kurorës japonez Akihito feston ditëlindjen e tij të 41-të me gruan e tij, Princeshën e Kurorës Michiko, në Pallatin Togu në Tokio, Japoni, më 23 dhjetor 1974.

Akihito është i njohur për kryerjen e kërkimeve shkencore mbi peshkun goby midis 1963 dhe 2021 dhe botimin e tre duzina punimesh mbi këtë temë.Akihito është një nga vetëm katër perandorët që kanë marrë fronin mbretëror në Japoni në 100 vitet e fundit.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!