Home Mirëqenia Parashikimi i OKB : Rrezikojmë ‘botën e destabilizuar dhe vuajtje të pafundme’.

Parashikimi i OKB : Rrezikojmë ‘botën e destabilizuar dhe vuajtje të pafundme’.

by E Ll

Bota po përballet me ngrohjen prej 2.7 gradë Celsius, paralajmëroi raporti vetëm disa ditë përpara se liderët të takohen për bisedimet për klimën COP26 me qëllim “të mbajnë normën 1.5 gradë Celsius”.

Parashikimet e fundit për të ulur emetimet e klimës globale nuk janë ende të mjaftueshme për të qëndruar nën pragun e rrezikshëm të ngrohjes globale që do të shkaktonte një avari të rëndë klimatike, kanë paralajmëruar shkencëtarët e OKB-së.

Raporti vjetor i fundit i programit të mjedisit të OKB-së (UNEP) i emetimeve ekspozon hendekun midis asaj që kanë premtuar vendet dhe asaj që duhet bërë për të arritur objektivin e Marrëveshjes së Parisit për kufizimin e ngrohjes në 1.5C.

Ai zbulon se planet e veprimit të secilit vend – të njohura si Kontributet e Përcaktuara Kombëtare (NDC) – zvogëlojnë vetëm 7.5% ulje të emetimeve të parashikuara në vitin 2030, por 55% nevojiten për të përmbushur objektivin 1.5C. Përtej temperaturës 1.5C, fillojnë ndikimet më të rënda të ndryshimeve klimatike, nga moti ekstrem deri te rritja e nivelit të detit.

Inger Andersen, drejtoresha ekzekutive e UNEP tha se ne kemi tetë vjet për të “bërë planet, të konkretizojmë politikat, t’i zbatojmë ato dhe në fund të bëjmë shkurtimet. Ora po troket me zë të lartë.”

“Ndryshimi i klimës nuk është më një problem i së ardhmes. Është një problem i të tashmes,” tha ajo.

Raporti i Hendekut të Emisioneve zbuloi gjithashtu se bota po përballet me të paktën 2.7°C ngrohje këtë shekull bazuar në premtimet më të fundit për klimën për vitin 2030. Javën e ardhshme udhëheqësit do të takohen për bisedimet për klimën në COP26, e cila synon “të mbajë gjallë 1.5°C”.

Tejkalimi i këtyre qëllimeve do të çojë në “një botë të destabilizuar dhe vuajtje të pafundme, veçanërisht në mesin e atyre që kanë kontribuar më pak në emetimet e [gazit serrë] në atmosferë”, tha Patricia Espinosa, sekretare ekzekutive e Konventës Kuadër të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike.

“Ne nuk jemi askund afër vendit ku shkenca thotë se duhet të jemi,” tha Espinosa.

Megjithatë, zotimet neto zero mund të ofrojnë një fije shprese, pasi ato mund të frenojnë ngrohjen në 2.2°C, por vetëm nëse ato “bëhen të forta dhe nëse premtimet e vitit 2030 janë bërë në përputhje me zotimet neto zero”, thuhet në raport.

Por ai paralajmëron se zotimet zero neto janë ende të paqarta, të paplota në shumë raste dhe në kundërshtim me shumicën e NDC-ve 2030.

Ai zbuloi se NDC-të më të fundit nga disa vende të G20 nuk ishin më të mira se ofertat e tyre të mëparshme – si Australia, Brazili dhe Meksika – ose aq joambiciozë saqë ato më tej veprimet e politikave, si ajo e Rusisë.

Caterina Brandmayr, kryetarja e politikës klimatike në Aleancën e Gjelbër, paralajmëroi se objektivat neto zero janë “vetëm hapi i parë dhe duhet urgjentisht të përkthehen në veprime konkrete, veçanërisht nga vendet e G20”.

“COP26 duhet të ofrojë një rrugë të qartë përpara për të përshpejtuar reduktimet e emetimeve dhe për të siguruar që vendet të vazhdojnë të rrisin veprimin e tyre afatshkurtër klimatik,” tha Brandmayr.

Piers Forster, profesor i ndryshimeve klimatike në Universitetin e Leeds, tha se raporti paraqet “një pamje tepër të zymtë”. Ai tha: “Është e vërtetë që hendeku i emetimeve të vitit 2030 mbetet, por nëse shikoni numrat e tyre, kjo tregon se hendeku në objektivat afatgjata të emetimeve është pothuajse i mbyllur.

“Këto plane kombëtare tregojnë se kostot e veprimit janë shumë më pak se kostoja e mosveprimit … “

Raporti thekson gjithashtu mënyrat për të ulur shpejt emetimet, duke përfshirë trajtimin e gazit serrë më pak të përfolur metanin përmes teknologjisë dhe ndryshimeve në dietë.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!