Home News OKB thotë: “Sistemi bankar i Afganistanit në prag të kolapsit kolosal “

OKB thotë: “Sistemi bankar i Afganistanit në prag të kolapsit kolosal “

by E Ll

Kombet e Bashkuara të hënën shtynë për veprime urgjente për të mbështetur bankat e Afganistanit, duke paralajmëruar se një rritje e njerëzve të paaftë për të shlyer kreditë, ulja e depozitave dhe një krizë likuiditeti në para mund të shkaktojnë kolaps të sistemit financiar brenda muajve.

Në një raport prej tre faqesh mbi sistemin bankar dhe financiar të Afganistanit, të parë nga Reuters, Programi i OKB-së për Zhvillim (UNDP) tha se kostoja ekonomike e një kolapsi të sistemit bankar – dhe ndikimi negativ social si pasojë – “do të ishte kolosale”.

Një tërheqje e menjëhershme e shumicës së mbështetjes së huaj për zhvillim pasi talebanët morën pushtetin më 15 gusht nga qeveria e mbështetur nga perëndimi i Afganistanit, e ka çuar ekonominë në rënie të lirë, duke vënë një tendosje të rëndë në sistemin bankar, i cili vendosi kufij javor të tërheqjes për të ndaluar rrjedhën e depozitave.

“Sistemet financiare dhe bankare të pagesave të Afganistanit janë në rrëmujë. Problemi i drejtuar nga bankat duhet të zgjidhet shpejt për të përmirësuar kapacitetin e kufizuar të prodhimit të Afganistanit dhe për të parandaluar kolapsin e sistemit bankar”, thuhet në raportin e UNDP-së.

Gjetja e një mënyre për të shmangur një kolaps është e ndërlikuar nga sanksionet ndërkombëtare dhe të njëanshme ndaj udhëheqësve talebanë.

“Ne duhet të gjejmë një mënyrë për t’u siguruar që nëse mbështesim sektorin bankar, ne nuk po mbështesim talebanët,” tha për Reuters Abdallah al Dardari, kreu i UNDP-së në Afganistan.

“Ne jemi në një situatë kaq të rëndë sa duhet të mendojmë për të gjitha opsionet e mundshme dhe duhet të mendojmë jashtë kutisë”, tha ai. “Ajo që tre muaj më parë ishte e paimagjinueshme duhet të bëhet e mendueshme tani.”

Sistemi bankar i Afganistanit ishte tashmë i pambrojtur përpara se talebanët të vinin në pushtet. Por që atëherë ndihma për zhvillim është tharë, miliarda dollarë në asete afgane janë ngrirë jashtë vendit dhe Kombet e Bashkuara dhe grupet e ndihmës tani po përpiqen të marrin para të mjaftueshme në vend.

Nën dyshek

Propozimet e PNUD-it për të shpëtuar sistemin bankar përfshijnë një skemë sigurimi të depozitave, masa për të siguruar likuiditet adekuat për nevojat afatshkurtra dhe afatmesme, si dhe garanci kredie dhe opsione të vonesës së shlyerjes së kredisë.

“Koordinimi me Institucionet Financiare Ndërkombëtare, me përvojën e tyre të gjerë në sistemin financiar afgan, do të ishte kritik për këtë proces”, tha UNDP në raportin e tij, duke iu referuar Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Kombet e Bashkuara kanë paralajmëruar vazhdimisht që kur talebanët morën përsipër se ekonomia e Afganistanit është në prag të një kolapsi që ka të ngjarë të nxisë më tej një krizë refugjatësh. UNDP tha se nëse sistemi bankar dështon, mund të duhen dekada për t’u rindërtuar.

Raporti i UNDP-së thoshte se me tendencat aktuale dhe kufizimet e tërheqjes, rreth 40 për qind e bazës së depozitave të Afganistanit do të humbasë deri në fund të vitit. Ai tha se bankat kanë ndaluar dhënien e kredive të reja dhe se kreditë me probleme ishin pothuajse dyfishuar në 57 për qind në shtator nga fundi i 2020.

“Nëse kjo normë vazhdon për kreditë me probleme, bankat mund të mos kenë mundësi të mbijetojnë në gjashtë muajt e ardhshëm. Dhe unë jam optimist”, tha al Dardari.

Problem ka qenë edhe likuiditeti. Bankat afgane u mbështetën shumë në dërgesat fizike të dollarëve amerikanë, të cilat janë ndalur. Kur bëhet fjalë për monedhën vendase afgane, al Dardari tha se ndërsa ka rreth 4 miliardë dollarë afganë në ekonomi, vetëm rreth 500 milion dollarë është në qarkullim.

“Pjesa tjetër është ulur nën dyshek ose nën jastëk, sepse njerëzit kanë frikë,” tha ai.

Ndërsa Kombet e Bashkuara kërkojnë të shmangin urinë në Afganistan, al Dardari paralajmëroi gjithashtu për pasojat e një kolapsi bankar për financimin e tregtisë.

“Afganistani vitin e kaluar importoi mallra dhe produkte dhe shërbime me vlerë rreth 7 miliardë dollarë, kryesisht ushqime… Nëse nuk ka financim tregtar, ndërprerja është e madhe,” tha ai. “Pa sistemin bankar, asgjë nga këto nuk mund të ndodhë.”

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!