Home Mirëqenia OKB raporton: Mbi 5 miliardë njerëz mund të përballen me mungesë uji deri në vitin 2050

OKB raporton: Mbi 5 miliardë njerëz mund të përballen me mungesë uji deri në vitin 2050

by E Ll

Më shumë se pesë miliardë njerëz në nivel global pritet të përballen me mungesë uji deri në vitin 2050, ka paralajmëruar një raport i agjencisë së Kombeve të Bashkuara (OKB).

Organizata Botërore Meteorologjike (WMO), të martën, tha se ndryshimi i klimës rrit problemet globale të rreziqeve të lidhura me ujin si përmbytjet dhe thatësira, dhe se numri i njerëzve të prekur nga mungesa e ujit gjithashtu pritet të rritet.

“Sipas shifrave të cituara në raport, 3.6 miliardë njerëz kishin qasje jo të përshtatshme në ujë të paktën një muaj në vit në 2018. Deri në vitin 2050, kjo pritet të rritet në më shumë se pesë miliardë,” shkruan raporti i titulluar “Gjendja e Shërbimeve Klimatike 2021: Uji “

Ai theksoi më tej nevojën për veprime urgjente për të përmirësuar menaxhimin bashkëpunues të ujit, për të përqafuar politikat e integruara të ujit dhe klimës dhe për të rritur investimet në këtë produkt të çmuar i cili mbështet të gjitha objektivat ndërkombëtare mbi zhvillimin e qëndrueshëm, përshtatjen e ndryshimeve klimatike dhe zvogëlimin e rrezikut nga fatkeqësitë.

“Rritja e temperaturave po rezulton në ndryshimet globale dhe rajonale të reshjeve, duke çuar në ndryshime në modelet e reshjeve dhe stinëve bujqësore, me një ndikim të madh në sigurinë ushqimore dhe shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve,”

– tha Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Meteorologjisë, Prof. Petteri Taalas.

Në 20 vitet e fundit, ruajtja e ujit tokësor – përmbledhja e të gjithë ujit në sipërfaqen e tokës dhe në sipërfaqen e tokës, duke përfshirë lagështinë e tokës, borën dhe akullin – ka rënë me një normë prej 1cm në vit.

Sipas raportit, humbjet më të mëdha po ndodhin në Antarktidë dhe Grenlandë, por shumë vende të populluara me gjerësi të ulët gjeografike po përjetojnë humbje të konsiderueshme të ujit në zonat që tradicionalisht sigurojnë furnizim me ujë.

Situata po përkeqësohet nga fakti se vetëm 0.5 përqind e ujit në Tokë është ujë i ëmbël i përdorshëm dhe i disponueshëm.

Rreziqet e lidhura me ujin janë rritur në frekuencë gjatë 20 viteve të fundit. Që nga viti 2000, fatkeqësitë e lidhura me përmbytjet janë rritur me 134 përqind në krahasim me dy dekadat e mëparshme. Shumica e vdekjeve të lidhura me përmbytjet dhe humbjet ekonomike janë regjistruar në Azi, ku sistemet paralajmëruese nga fundi në fund për përmbytjet lumore kërkojnë forcim.

Numri dhe kohëzgjatja e thatësirave u rrit gjithashtu me 29% gjatë kësaj periudhe të njëjtë. Shumica e vdekjeve të lidhura me thatësirën ndodhën në Afrikë, duke treguar nevojën për sisteme më të forta paralajmëruese nga thatësira në atë rajon, shtoi raporti.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!