Home Mirëqenia OBSH paralajmëron : “Ndotja vret, cilësa e ajrit po bie.“

OBSH paralajmëron : “Ndotja vret, cilësa e ajrit po bie.“

by E Ll

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka forcuar udhëzimet e saj për cilësinë e ajrit për herë të parë që nga viti 2005, duke paralajmëruar se ndotja e ajrit është një nga kërcënimet më të mëdha mjedisore për shëndetin e njerëzve, duke shkaktuar shtatë milionë vdekje të parakohshme në vit.

Agjencia e Kombeve të Bashkuara të Shëndetit tha të Mërkurën se ishte e nevojshme veprimi urgjent për të zvogëluar ekspozimin ndaj ndotjes së ajrit, duke e renditur barrën e saj të sëmundjes “në të njëjtin nivel me rreziqet e tjera të mëdha globale për shëndetin si dieta e pashëndetshme dhe pirja e duhanit”.

“OBSH ka rregulluar pothuajse të gjitha nivelet udhëzuese të cilësisë së ajrit poshtë, duke paralajmëruar se tejkalimi i niveleve të reja … shoqërohet me rreziqe të konsiderueshme për shëndetin. Respektimi i tyre mund të shpëtojë miliona jetë.”

Udhëzimet e reja synojnë të mbrojnë njerëzit nga efektet negative të ndotjes së ajrit dhe përdoren nga qeveritë si një referencë për standardet ligjërisht të detyrueshme.

OBSH përditësoi udhëzimet e fundit në 2005, të cilat kishin një ndikim të rëndësishëm në politikat për pastrimin e ajrit të botës.

Por agjencia shëndetësore e OKB -së tha se në 16 vitet që nga ajo kohë, një trup shumë më i fortë i provave ishte shfaqur, duke treguar se si ndotja e ajrit ndikon në shëndetin në përqendrime më të ulëta nga sa kuptohej më parë.

“Provat e grumbulluara janë të mjaftueshme për të justifikuar veprimet për të zvogëluar ekspozimin e popullsisë ndaj ndotësve kryesorë të ajrit, jo vetëm në vende ose rajone të veçanta, por në një shkallë globale,” tha organizata.

Greenpeace vuri në dukje se shumë qytete të mëdha në të gjithë botën tashmë ishin në shkelje të udhëzimeve të vitit 2005 dhe tha se kërkohej urgjentisht veprim më kuptimplotë.

“Ajo që ka më shumë rëndësi është nëse qeveritë zbatojnë politika me ndikim për të zvogëluar emetimet e ndotësve, të tilla si përfundimi i investimeve në qymyr, naftë dhe gaz dhe dhënia përparësi kalimit në energji të pastër. Dështimi për të përmbushur udhëzimet e OBSH -së nuk duhet të përsëritet, ”tha Aidan Farrow, një Shkencëtar Ndërkombëtar i Ndotjes së Ajrit të Greenpeace me bazë në Universitetin e Exeter në Mbretërinë e Bashkuar, në një deklaratë.

Agjencia bën thirrje për veprime urgjente për të trajtuar një nga kërcënimet më të mëdha mjedisore për shëndetin e njerëzve. Duke filluar me Azinë Juglindore që është rajoni më i prekur.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!