Home Art dhe Kulturë Njihu me “mësuesen më të mirë në botë” që fitoi Çmimin Global të Mësuesit prej 1 milion dollarësh

Njihu me “mësuesen më të mirë në botë” që fitoi Çmimin Global të Mësuesit prej 1 milion dollarësh

by E Ll

Një mësuese e shkollës së mesme të Maryland-it, e cila ia ka kushtuar karrierën e saj mësimdhënies së fëmijëve emigrantë, është shpërblyer me çmimin vjetor miliona dollarësh (745,670 £) Global Teacher Prize.

Keishia Thorpe u mëson anglisht 17 dhe 18 vjeçarëve – nga të cilët 85% janë hispanikë dhe 95% identifikohen si me të ardhura të ulëta.

Ajo e ridizajnoi kurrikulën e saj për ta bërë atë të rëndësishme kulturalisht për studentët e saj, të cilët janë amerikanë të gjeneratës së parë, emigrantë ose refugjatë.

Ajo gjithashtu ka ndihmuar studentët të aplikojnë për kolegj dhe, vetëm në vitin shkollor 2018-19 ajo i ndihmoi ata të fitojnë 6.7 milionë dollarë (5 milionë £) në bursa për 11 kolegje të ndryshme – me pothuajse 100% të tyre pa shkollim.

Zonja Thorpe ishte e rrethuar nga familja kur zbuloi se kishte fituar

Zonja Thorpe, e cila ishte e rrethuar nga familja teksa ndiqte ceremoninë e çmimit në Paris përmes lidhjes video, tha për fitoren e saj: “Kjo është për të inkurajuar çdo djalë dhe vajzë të vogël që duket si unë dhe çdo fëmijë në botë që ndihet i margjinalizuar dhe ka një histori si e imja dhe ndjeu se ata kurrë nuk kanë rëndësi.

“Ne duhet të sigurojmë që të gjithë studentët të kenë mundësinë për të pasur sukses dhe asnjë ligj apo politika nuk duhet t’i largojë ata nga kjo.”

E lindur në Xhamajka, ajo u rrit në varfëri përpara se të emigronte në SHBA.

Ndërsa studionte, doli vullnetare si mësuese në një shkollë të brendshme të qytetit dhe u frymëzua të bëhej mësuese kur pa mungesën e mundësive me të cilat përballeshin studentët.

Jashtë klasës, ajo ka qenë një avokate për studentët e pakicave dhe aksesin e barabartë në arsim. Ajo gjithashtu themeloi një organizatë jofitimprurëse me motrën e saj binjake Dr Treisha Thorpe, duke ofruar shërbime mbështetëse për studentët emigrantë dhe familjet e tyre.

Ajo u zgjodh nga më shumë se 8,000 nominime dhe aplikime nga më shumë se 121 vende anembanë botës – duke përfshirë një mësues të Liverpool-it, i cili ishte në listën e ngushtë për punën e tij me fëmijët me shikim të dëmtuar.

“Arsimi është një e drejtë e njeriut dhe fëmijët duhet të kenë të drejtë të kenë akses në të”, tha ajo gjatë ceremonisë online.

Ajo shtoi: “Çdo fëmijë ka nevojë për një kampion, një të rritur që nuk do të heqë dorë kurrë prej tyre, i cili e kupton fuqinë e lidhjes dhe këmbëngul se ata bëhen më të mirët që mund të jenë.

“Kjo është arsyeja pse mësuesit do të kenë gjithmonë rëndësi. Mësuesit kanë rëndësi.”

Ndonjëherë i referuar si çmimi Nobel për arsimtarët, Çmimi Global i Mësuesit u themelua nga Fondacioni Varkey.

Vitin e kaluar çmimi prej 1 milion dollarësh shkoi për Ranjitsinh Disale për punën e tij duke mësuar vajza, shumica e tyre nga komunitetet e varfra fisnore, në një shkollë fshati në Indinë perëndimore.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!