Home Mirëqenia Ndryshimet klimatike : Përmbytjet në Sudanin e Jugut prekin gati 1milion njerëz.

Ndryshimet klimatike : Përmbytjet në Sudanin e Jugut prekin gati 1milion njerëz.

by E Ll

Përmbytjet më të këqija që kanë parë pjesë të Sudanit të Jugut në 60 vjet tani rrethojnë shtëpinë e e vendasve me baltë dhe bar.

Ky është viti i tretë radhazi i përmbytjeve ekstreme në Sudanin e Jugut, duke rrezikuar më tej jetesën e shumë prej 11 milionë njerëzve në vendin më të ri në botë.

Një luftë civile pesëvjeçare, uria dhe korrupsioni sfidojnë kombin, i cili fitoi pavarësinë nga Sudani 10 vjet më parë. Tani ndryshimet klimatike, të cilat Kombet e Bashkuara  kanë fajësuar për përmbytjet, është e pamundur të injorohen.

Faith Kasina, zëdhënësi rajonal i Komisionerit të Lartë të OKB-së për Refugjatët (UNHCR) në Afrikën Lindore, tha: “Si UNHCR ne po e shohim këtë si [një] efekt intensiv dhe të mirë të ndryshimit të klimës. Sudani Jugor ka qenë shumë i prirur ndaj thatësirave ciklike dhe përmbytjeve, ndonjëherë duke ndodhur në të njëjtën kohë brenda një viti, dhe kjo nuk është gjë tjetër veçse efektet e një ndryshimi të klimës. ”

Adesh Tripathee, kreu rajonal i fatkeqësive dhe krizës klimatike për Afrikën Sub-Sahariane në Federatën Ndërkombëtare të Shoqatave të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe (IFRC), paralajmëroi se “përmbytjet serioze” ishin një problem në të gjithë vendin.

“Tetë shtete nga 10 janë prekur nga përmbytjet dhe më shumë se 700,000 [njerëz] tani janë prekur nga përmbytjet. Ata njerëz janë gjithashtu të prekur nga thatësira dhe shumë kriza të tjera, kështu që ka një situatë kritike humanitare në Sudanin jugor, “tha Tripathee.

Qindra mijëra të prekur

Në shtetin verior Bahr el-Ghazal, lumi Lol ka dalë nga brigjet e tij.

Ky shtet zakonisht kursehet nga përmbytjet ekstreme që rrënojnë shtetet e Sudanit Jugor të Jongleit dhe Unity që kufizohen me Nilin e Bardhë dhe kënetat Sudd. Por tani, shtëpitë dhe të korrat janë mbytur.

Një raport i ri këtë javë i koordinuar nga Organizata Botërore Meteorologjike paralajmëroi për rritje të goditjeve të tilla klimatike që do të ndodhin në pjesën më të madhe të Afrikës, kontinenti që kontribuon më pak në ngrohjen globale, por që do të vuajë më shumë prej saj.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!