Home News Mercenarët rusë vendosen në Ukrainën lindore

Mercenarët rusë vendosen në Ukrainën lindore

by E Ll

Mercenarët rusë janë vendosur në Ukrainën lindore të kontrolluar nga separatistët në javët e fundit për të forcuar mbrojtjen kundër forcave të qeverisë ukrainase ndërsa tensionet midis Moskës dhe Perëndimit rriten, kanë thënë katër burime për Reuters.

Në javët e fundit, Rusia ka zhvendosur dhjetëra mijëra trupa të rregullta në stacionet më pranë Ukrainës dhe është ndjekur duke kërkuar garanci urgjente sigurie nga Perëndimi, të dizajnuara, thotë Moska, për të parandaluar përdorimin e Ukrainës dhe vendeve të tjera fqinje si bazë për ta sulmuar atë. .

Perëndimi dhe Ukraina kanë akuzuar nga ana e tyre Rusinë se po peshon një sulm të ri ndaj fqinjit të saj jugor që në muajin e ardhshëm, diçka që Moska e mohon.

Rusia aneksoi Gadishullin e Krimesë nga Ukraina në vitin 2014 dhe mbështeti separatistët pro-rusë që pushtuan një pjesë të rajonit industrial Donbass në Ukrainën lindore po atë vit dhe vazhdojnë të luftojnë forcat qeveritare ukrainase atje.

Nga katër burime, tre përshkruan ofertat e tyre nga rekrutuesit mercenarë për të shkuar në Donbass. Ata thanë se rekrutuesit nuk zbuluan se kë përfaqësonin. Të katër burimet nuk pranuan të emërtohen, duke përmendur frikën për sigurinë e tyre.

Dy nga tre burimet thanë se kishin pranuar; i treti tha se kishte refuzuar.

“Ka një shtëpi plot. Ata po mbledhin të gjithë me përvojë luftarake,” tha njëri nga të dy që pranoi.

Ai tha se kishte luftuar më parë në Ukrainë dhe Siri për grupet e kontraktorëve rusë të sigurisë, operacionet e të cilëve kanë qenë të lidhura ngushtë me interesat strategjike të Rusisë. Ai nuk pranoi të identifikonte kontraktorët.

Luftëtari tha se po planifikonte të bashkohej me mercenarë të tjerë në anën ruse të kufirit me rajonin e Luhanskut të kontrolluar nga separatistët në Ukrainën lindore.

Kremlini thotë se nuk ka asnjë lidhje me kontraktorët privatë ushtarakë rusë, operativët e të cilëve i përshkruan si vullnetarë pa lidhje me shtetin.

Zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov tha: “Është hera e parë që kemi dëgjuar për këtë dhe nuk e dimë se sa të besueshme janë këto pohime.”

Peskov tha se nuk kishte forca të rregullta ruse apo këshilltarë ushtarakë në Ukrainën lindore dhe nuk kishte pasur asnjëherë, dhe se Moska nuk po konsideronte të dërgonte asnjë. Kyiv e kundërshton këtë dhe thotë se forcat e rregullta të ushtrisë ruse janë të pranishme.

TRAJNIM SPECIALE

Alexander Ivanov, kreu i Komunitetit të Oficerëve për Sigurinë Ndërkombëtare, një grup joqeveritar që përfaqëson kontraktorët rusë në Republikën e Afrikës Qendrore, tha se ai nuk kishte “asnjë konfirmim të vetëm” se ndonjë mercenar rus ishte vendosur në Ukrainë.

Tre nga burimet thanë se ata nuk ishin në dijeni të ndonjë plani për një sulm të ri rus në Ukrainë ose për përgatitjet që do të sugjeronin se një i tillë do të vinte.

Një nga burimet, një kontraktor që ka marrë pjesë në operacionet ruse jashtë vendit dhe kishte mbërritur tashmë në Ukrainën lindore, tha se dislokimi ishte për qëllime mbrojtëse. Të njëjtën gjë tha edhe mercenari i parë.

Një tjetër burim tha se ai nuk ishte i përfshirë drejtpërdrejt në dislokim, por ishte në kontakt me njerëzit në terren që po kalonin trajnime speciale. Ai tha se qëllimi i vendosjes ishte ajo që ai e quajti aktivitete sabotuese për të minuar stabilitetin në Ukrainë.

Republika Popullore e Donetskut (DPR) shpalli pavarësinë e saj nga Ukraina në vitin 2014 pasi luftëtarët separatistë morën kontrollin e një pjese të Ukrainës lindore. I mbështetur nga Rusia, statusi i saj i vetëshpallur nuk është njohur ndërkombëtarisht.Alexander Borodai, ish-kryeministër i DPR dhe kreu i Unionit të Vullnetarëve të Donbasit, tha se organizata e tij nuk ishte e përfshirë në rekrutimin e ndonjë mercenari për Ukrainën lindore.

Anëtarët e organizatës së tij kanë luftuar më parë në Ukrainë dhe Siri.

“Nëse dhe kur të jetë e nevojshme, ne do t’i thërrasim njerëzit – por nuk ka asnjë thirrje për momentin,” tha Borodai, i cili është gjithashtu ligjvënës i partisë në pushtet të Rusisë, Rusia e Bashkuar.

Zëdhënësi separatist Eduard Basurin tha se ai nuk dinte asgjë për ndonjë dislokim të kohëve të fundit ruse të kontraktorëve të sigurisë në Ukrainën lindore.Shërbimi i inteligjencës ushtarake të Ukrainës nuk pranoi të komentojë, ndërsa shërbimi i sigurisë shtetërore nuk iu përgjigj një kërkese për koment.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!