Home News Meksikë : Burgoset vajza 14-vjeçare pasi u arratis nga dasma e saj …

Meksikë : Burgoset vajza 14-vjeçare pasi u arratis nga dasma e saj …

by E Ll

Një vajzë 14-vjeçare u burgos javën e kaluar pasi kishte ikur për t’i shpëtuar ceremonisë së martesës për të cilën ishte blerë. Vajza, e cila është identifikuar në shtypin vendas vetëm si Anayeli “N”, supozohej të martohej me një fqinj në shtetin Guerrero të Meksikës, familja e të cilit i kishte ofruar një shumë prej 200,000 pesos (rreth 9,300 USD) për t’i blerë dorën e saj.

Nëna e Anayelit kishte pranuar pagesën dhe familja fqinje kishte punësuar një bandë, kishte therur një lopë dhe kishte përgatitur një festë martesore që do të bëhej të hënën e kaluar. Gjithsesi, prindërit e dhëndrit të mundshëm shpenzuan rreth 56,000 pesos (2,600 USD) për përgatitjen e dasmës.

Por Anayeli herët në mëngjesin e “ditës së madhe” ajo u arratis nga shtëpia e familjes së saj në fshatin Joya Real, në Meksikën jugperëndimore dhe u strehua në shtëpinë e afërt të mikut të saj 15-vjeçar Alfredo “N”.

“Ajo mendoi se ishte motra e saj më e madhe që do të martohej, nuk e mendoi kurrë se do të ishte ajo, sepse ishte e mitur”, tha Abel Barrera, drejtor i Qendrës për të Drejtat e Njeriut Tlachinollan me bazë në Guerrero.

Kur Anayeli zbuloi se nusja e synuar nuk ishte motra e saj, por ajo, “ajo preferoi të ikte pa lajmëruar askënd, pavarësisht se nëna e saj kishte rënë dakord tashmë [për çmimin] dhe shpenzimet e paguara nga babai i dhëndrit. ”, tha Barrera.

“Asgjë nga këto nuk i interesonte vajzës. Ajo thjesht donte të ruante lirinë, jetën dhe sigurinë e saj”, tha ai. Barrera tha se, megjithëse teknikisht të paligjshme sipas ligjit meksikan që nga viti 2019, martesat e rregulluara për të mitur janë ende të zakonshme midis familjeve që jetojnë në rajone rurale.

Pasi një vajzë blihet, ajo “trajtohet si objekt” nga familja që ka paguar për to, tha Barrera. “Ajo duhet të punojë, duhet të gatuajë ushqimin, duhet të bëjë pastrimin, duhet të shkojë në fusha, dhe nëse do të fillojë të punojë si punëtore bujqësore … ”, tha Barrera.

Marina Reyna Aguilar, drejtoresha ekzekutive e Shoqatës Guerrero Kundër Dhunës ndaj Grave, i tha Daily Beast se Anayeli kishte guxim të madh që të thyente normat shoqërore duke ikur dhe duke refuzuar të ishte “pjesë e një tradite që detyron vajzat e mitura në komunitetin e tyre të martohen me marrëveshje të të afërmve të tyre në këmbim të parave [ose] mallrave ose gjërave të tilla si birra, lopë ose kafshë të tjera.”

Me zhdukjen e nuses së fëmijës, familja e dhëndrit i kërkoi oficerëve të policisë së komunitetit të Joya Real të gjurmonin Anayelin. Ata fshinë fshatin e vogël, gjetën Anayelin dhe Alfredon të fshehur dhe i dërguan në burg.

“Në komunitetin [indigjen] nuk ka njeri që kujdeset për të drejtat e vajzave,” tha Barrera, i cili është gjithashtu një antropolog i specializuar në kulturën vendase. “Janë burrat që bëjnë drejtësi, të moshuarit, pasi ka një kulturë patriarkale. Gratë nuk mund të shkojnë në mbrojtje të vajzave sepse edhe ato do të burgosen”.

Gjatë natës që kaluan në burg, dy të miturve iu tha nga oficerët e policisë se Anayeli duhet t’i nënshtrohej martesës ose të kthente 2600 dollarët që familja e dhëndrit kishte shpenzuar tashmë për dasmën dhe festat e lidhura me to.Policia e Komunitetit është një formë e pavarur, ndihmëse e zbatimit të ligjit që synon të ofrojë siguri në rajone të izoluara të Meksikës ku ka pak ose aspak prani të policisë federale ose shtetërore. Si të tillë, oficerët në qytetet e vogla dhe fshatrat ndonjëherë veprojnë në mënyrë të njëanshme, pasi nuk i përgjigjen asnjë autoriteti më të lartë, tha Aguilar. Ajo akuzoi Policinë e Komunitetit për shpërdorim të pushtetit duke “normalizuar zakonet që bien ndesh me të drejtat e njeriut të vajzave dhe grave”, pavarësisht ligjeve për librat që ndalojnë martesat e mitur.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!