Home Mirëqenia Mbretëria e Bashkuar miraton pilulën antivirale për COVID-19.

Mbretëria e Bashkuar miraton pilulën antivirale për COVID-19.

by E Ll

Pilula antivirale e Merck që lufton COVID-19 tek të rriturit me këtë sëmundje fitoi autorizimin e parë në botë të enjten, pasi rregullatori mjekësor i Mbretërisë së Bashkuar njoftoi se ilaçi është “i sigurt dhe efektiv në reduktimin e rrezikut të shtrimit në spital dhe vdekjes” në raste të lehta deri në rastet e moderuara.

Ilaçi është një “ndryshues i lojës”, tha Sekretari Britanik i Shëndetësisë dhe Kujdesit Social, Sajid Javid. Merck dhe Ridgeback Biotherapeutics zhvilluan antiviralin oral.

“Sot është një ditë historike për vendin tonë, pasi Britania e Madhe është tani vendi i parë në botë që miraton një antiviral që mund të merret në shtëpi për COVID-19,” tha Javid.

Autorizimi i Mbretërisë së Bashkuar bazohet në studimet klinike që treguan se ilaçi zvogëloi rrezikun e shtrimit në spital ose vdekjes me rreth 50% për të rriturit në rrezik me raste të lehta deri në mesatare të COVID-19.

Ilaçi, i cili quhet molnupiravir dhe do të shitet me emrin Lagevrio në MB, i ndihmon njerëzit të përballen me COVID-19 duke ndërhyrë në aftësinë e virusit për t’u riprodhuar.

“Kjo e pengon atë të shumohet, duke mbajtur nivelet e virusit të ulëta në trup dhe për këtë arsye duke reduktuar ashpërsinë e sëmundjes,” tha Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor në Mbretërinë e Bashkuar, ose MHRA.

“Lagevrio është një tjetër terapi për të shtuar armaturën tonë kundër COVID-19,” tha shefi ekzekutiv i MHRA, Dr. June Raine. “Është gjithashtu antivirali i parë i miratuar në botë për këtë sëmundje që mund të merret nga goja në vend që të administrohet intravenoz. Kjo është e rëndësishme, sepse do të thotë se mund të administrohet jashtë një mjedisi spitalor, përpara se COVID-19 të kalojë në një fazë të rëndë. .”

Ilaçi funksionon më mirë kur merret menjëherë pas infektimit

Për shkak të aftësisë së tij për të ulur nivelet virale në trup, ilaçi funksionon më mirë kur merret shumë shpejt pas infektimit – mundësisht brenda pesë ditëve nga simptomat e para.

MHRA miratoi ilaçin për njerëzit që kanë raste të lehta ose të moderuara të COVID-19, së bashku me të paktën një faktor rreziku, si obeziteti, sëmundjet e zemrës ose të qenit 60 vjeç e lart.

Normat e COVID-19 janë aktualisht të larta në Mbretërinë e Bashkuar me 1.1 milion raste gjatë 28 ditëve të fundit – i dyti më i rasteve në botë (pas SHBA), sipas Universitetit Johns Hopkins.

Në fund të tetorit, prevalenca e infeksionit u rrit në 1.72%, ose rreth 1 në 58 njerëz në përgjithësi, sipas rezultateve të përkohshme të një studimi të madh që u publikuan të enjten.

Jashtë Mbretërisë së Bashkuar, molnupiravir është ende duke u vlerësuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA dhe Agjencia Evropiane e Barnave, sipas Merck.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!