Home News Mbërrin grupi i parë i refugjatëve afganë. Do të marrin statusin e mbrojtjes.

Mbërrin grupi i parë i refugjatëve afganë. Do të marrin statusin e mbrojtjes.

by E Ll

Një aeroplan civil i linjës ajrore egjiptiane Almasria u pa duke u ulur në aeroportin ndërkombëtar të Tiranës me burra dhe gra, fëmijë dhe të moshuar që e linin atë. Ministrja e Jashtme Olta Xhacka dhe ambasadorja amerikane në Tiranë Yuri Kim ishin të pranishme në aeroport.

Afganët e mbërritur u dërguan së pari në disa tenda ushtarake, ku iu nënshtruan një testi të shpejtë Covid, ndihmë mjekësore/psikologjike dhe një regjistrimi para se të transferoheshin në hotele. Qeveria ka thënë se afganët mund të qëndrojnë të paktën një vit në Shqipëri ndërkohë që vazhdojnë me aplikimet për vizat speciale. Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, të dyja anëtare të NATO -s, bashkë edhe me Kosovën ranë dakord me një propozim të administratës së Presidentit amerikan Joe Biden për të shërbyer si vende tranzite për refugjatët afganë, destinacioni përfundimtar i të cilëve supozohet të jetë SHBA.

27 gusht 2021. Grupi i parë mbërrin në Tiranë, Shqipëri.

Qeveria shqiptare do t’u japë mbrojtje të përkohshme qytetarëve afganë që kanë kërkuar strehim në Shqipëri pas horroreve të fundit të ushtruara nga talebanët.

Sipas ligjit, individi me statusin e mbrojtjes së përkohshme nuk mund të dëbohet, kthehet ose ekstradohet jashtë territorit të Shqipërisë.

Për të menaxhuar kërkesat për mbrojtje ndërkombëtare, qeveria ka krijuar gjithashtu një Task Force që përbëhet nga shtatë ministra dhe kryesohet nga ministrja e Mbrojtjes dhe Punëve të Jashtme, Olta Xhacka.

Ky grup pune ka detyrat e mëposhtme:

Komunikimi me partnerët ndërkombëtarë për çështjet që lidhen me refugjatët afganë

Zhvillimi i një plani për menaxhimin e procesit të statusit të mbrojtjes

Koordinimi i planit të strehimit afgan

Menaxhimi i kuadrit ligjor, nën-ligjor dhe rregullator në lidhje me strehimin dhe qëndrimin e afganëve

Menaxhimi i fondeve që do të përdoren për strehimin e afganëve gjatë qëndrimit të tyre në Shqipëri

Kryeministri Rama ka deklaruar se afganët nuk do të strehohen në kampe speciale pasi ai thotë se kjo është çnjerëzore.

Numri i refugjatëve të pritur nuk është konfirmuar, po shifrat mund të variojnë nga disa qindra në disa mijëra.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!