Home News Macron pranon se ka hequr qafe këtë udhëheqës …

Macron pranon se ka hequr qafe këtë udhëheqës …

by E Ll

Kreu i Shtetit Islamik në Saharanën e Madhe, kërkohej prej kohësh për sulme vdekjeprurëse ndaj ushtarëve amerikanë dhe punonjësve të ndihmës së huaj, është vrarë në një operacion të trupave franceze.

Adnan Abu Walid al-Sahrawi u “neutralizua nga forcat franceze”, tha Presidenti Emmanuel Macron në Twitter të enjten herët.

“Ky është një tjetër sukses i madh në luftën tonë kundër grupeve terroriste në Sahel,”

tha Macron, pa dhënë vendndodhjen ose detajet e operacionit.

Udhëheqësi xhihadist ishte pas vrasjes së disa shtetasve francezv në 2020 dhe ishte gjithashtu i kërkuar nga Shtetet e Bashkuara për një sulm vdekjeprurës të vitit 2017 kundër trupave amerikane.

Shteti Islamik në Saharanë e Madhe fajësohet për shumicën e sulmeve xhihadiste në rajonin e Mali, Niger dhe Burkina Faso.

Kjo zonë “tre-kufitare” shpesh shënjestrohet nga ISGS dhe Grupi i lidhur me Al-Kaedën për Mbështetjen e Islamit dhe Muslimanëve (GSIM).

ISGS ka kryer sulme vdekjeprurëse duke synuar civilë dhe ushtarë në Mali, Niger dhe Burkina Faso.

Shtetet e Bashkuara kishin ofruar një shpërblim prej 5 milionë dollarësh për informacion mbi vendndodhjen e Sahrawi, i cili kërkohej për një sulm të 4 tetorit 2017 në Niger që vrau katër Forca Speciale të SHBA dhe katër trupa Niger.

Sahrawi më parë ishte anëtar i Al-Kaedës në Magrebin Islamik (AQIM) dhe gjithashtu drejtoi Mujao, një grup islamik malian përgjegjës për rrëmbimin e punonjësve spanjollë në Algjeri dhe një grup diplomatësh algjerianë në Mali në 2012.

Që nga fillimi i ndërhyrjes së saj ushtarake në Mali në 2013, ushtria franceze ka vrarë disa anëtarë të rangut të lartë të ISGS nën strategjinë e saj për të synuar udhëheqësit xhihadistë.

Në qershor të këtij viti, Macron njoftoi një rikthim të madh në forcën anti-xhihadiste të Francës Barkhane në Sahel pas më shumë se tetë vjet pranie ushtarake në rajonin e gjerë për t’u përqëndruar në operacionet kundër terrorizmit dhe mbështetjen e forcave lokale.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!