Home News Krizë në Turqi: Inflacioni rritet me 36%

Krizë në Turqi: Inflacioni rritet me 36%

by E Ll

Inflacioni vjetor i Turqisë u rrit në nivelin më të lartë në 19 vitet e fundit, treguan të dhënat të hënën, duke nxjerrë në pah thellësitë e një krize valutore të krijuar nga politikat që presidenti i vendit ka përkrahur.

Çmimet e konsumit u rritën me 36.08%, duke tejkaluar një parashikim mesatar prej 30.6%, me produktet kryesore si transporti dhe ushqimi dhe pijet – të cilat morën pjesë në rritje të të ardhurave të familjeve turke gjatë 2021 – u rritën edhe më shpejt. Lexo më shumë

Vetëm në dhjetor, CPI bëri një hap të rrallë në dyshifrorë në 13.58%, treguan të dhënat e Institutit të Statistikave Turke.

Lira e Turqisë ra 44% të vlerës së saj vitin e kaluar pasi banka qendrore uli normat e interesit nën shtytjen e Presidentit Tajip Erdogan për t’i dhënë përparësi kredisë dhe eksporteve mbi stabilitetin e monedhës. Të hënën ra me 4% të tjera në 13.7 kundrejt dollarit. Lexo më shumë

Një ekonomist parashikoi se inflacioni mund të arrijë deri në 50% deri në pranverë, nëse drejtimi i politikës monetare nuk ndryshonte menjëherë.

“Çmimet duhet të rriten menjëherë dhe në mënyrë agresive sepse kjo është urgjente,” tha Ozlem Derici Sengul, partner themelues në Spinn Consulting në Stamboll.

Megjithatë, banka qendrore nuk kishte gjasa të vepronte, shtoi ajo, dhe inflacioni vjetor “ndoshta do të arrijë në 40-50% deri në mars”, kur rritja e administruar e çmimeve do të ishte shtuar në përzierje, duke përfshirë një rritje të pagës minimale prej 50%. Lexo më shumë

Viti i kaluar ishte më i keqi për lirën në gati dy dekada, ndërsa CPI vjetore ishte më i larti që nga leximi 37.0% i shtatorit të vitit 2002, dy muaj përpara se Partia AK e Erdogan të merrte për herë të parë detyrën. Lexo më shumë

KAMBANA ALLAMI PËR INVESTITORËT, KONSUMATORËT

Erdogan, një armik i vetëshpallur i normave të interesit, rishikoi udhëheqjen e bankës qendrore vitin e kaluar. Banka e ka ulur normën e politikës në 14% nga 19% që nga shtatori, duke e lënë Turqinë me yield-e reale thellësisht negative që kanë trembur kursimtarët dhe investitorët.

Rritja e përshpejtuar e mëvonshme e çmimeve dhe rënia e lirës kanë ndryshuar gjithashtu buxhetet e familjeve dhe kompanive, kanë prishur planet e udhëtimit dhe kanë lënë shumë turq të përpiqen të ulin kostot. Shumë prej tyre ranë në radhë muajin e kaluar për bukën e subvencionuar në Stamboll, ku bashkia thotë se kostoja e jetesës është rritur 50% në një vit.

Banka qendrore ka argumentuar se faktorët e përkohshëm kishin nxitur çmimet dhe parashikoi një kurs të paqëndrueshëm për inflacionin, i cili – duke qenë rreth 20% në muajt e fundit dhe kryesisht dyshifror gjatë pesë viteve të fundit – tha se në tetor do ta mbyllte vitin në 18.4%. Lexo më shumë

Sengul sugjeroi se, me të dhënat e së hënës, ai argument kishte rrjedhur.

“Kjo pasqyron një rreth vicioz të inflacionit të tërheqjes së kërkesës, i cili është shumë i rrezikshëm sepse banka qendrore kishte nënkuptuar se presioni i çmimeve ishte nga shtytja e kostos (kufizimet e ofertës) dhe se nuk mund të bënte asgjë për këtë,” tha ajo.Duke reflektuar rritjen e çmimeve të importit, indeksi i çmimeve të prodhimit të dhjetorit u rrit 19,08% nga muaji në muaj dhe 79,89% nga viti në vit. Çmimet vjetore të transportit u rritën me 53,66% ndërsa shporta e ushqimeve dhe pijeve u rrit me 43,8%, treguan të dhënat e CPI.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!