Home Kuriozitet Kompjuteri Apple i ndërtuar me dorë nga Steve Jobs mund të arrijë deri në 600,000 dollarë në ankand

Kompjuteri Apple i ndërtuar me dorë nga Steve Jobs mund të arrijë deri në 600,000 dollarë në ankand

by E Ll

Një kompjuter origjinal i Apple, i ndërtuar me dorë nga themeluesit e kompanisë Steve Jobs dhe Steve Wozniak 45 vjet më parë, do të hidhet nën çekiç në Shtetet e Bashkuara të martën.

Apple-1 funksional, stër-stërgjyshi i Macbook-ëve të sotëm elegant me krom dhe xham, pritet të arrijë deri në 600,000 dollarë në një ankand në Kaliforni.

I ashtuquajturi “Chaffey College” Apple-1 është një nga vetëm 200 të prodhuara nga Jobs dhe Wozniak në fillimin e odisesë së kompanisë nga fillimi i garazheve deri në megalith me vlerë 2 trilion dollarë.

Ajo që e bën atë edhe më të rrallë është fakti që kompjuteri është i mbështjellë me dru koa — një dru i patinuar shumë i lindur në Hawaii. Vetëm një pjesë e vogël e 200 origjinaleve u bënë në këtë mënyrë.

Jobs dhe Wozniak shisnin kryesisht Apple-1 si pjesë përbërëse. Një dyqan kompjuterash që mori një dorëzim prej rreth 50 njësive vendosi t’i mbyllte disa prej tyre në dru, tha shtëpia e ankandeve.

“Ky është një lloj graali i shenjtë për koleksionistët e vjetër të elektronikës dhe teknologjisë kompjuterike,” tha eksperti i Apple-1 Corey Cohen për Los Angeles Times. “Kjo e bën vërtet emocionuese për shumë njerëz.”

Shtëpia e ankandeve John Moran Auctioneers thotë se pajisja, e cila vjen me një video monitor Panasonic të vitit 1986, ka pasur vetëm dy pronarë.

“Fillimisht ishte blerë nga një profesor elektronik në Kolegjin Chaffey në Rancho Cucamonga, Kaliforni, i cili më pas ia shiti studentit të tij në vitin 1977”, thuhet në një listë në faqen e internetit të shtëpisë së ankandit.

Los Angeles Times raportoi se studenti – emri i të cilit nuk është bërë i ditur – pagoi vetëm 650 dollarë për të në atë kohë. Ai student tani mund të fitojë një qindarkë të bukur: një Apple-1 që funksiononte që doli në treg në 2014 u shit nga Bonhams për më shumë se 900,000 dollarë.

“Shumë njerëz thjesht duan të dinë se çfarë lloj personi mbledh kompjuterët Apple-1 dhe nuk janë vetëm njerëzit në industrinë e teknologjisë,” tha Cohen.

Apple vrapoi drejt suksesit në fund të viteve 1970 dhe në fillim të viteve 1980, por u themelua pas largimit të Jobs dhe Wozniak. Kompania u rigjallërua në fund të viteve 1990 dhe Jobs u kthye në grup si shef ekzekutiv.

Ai mbikëqyri lëshimin e iPod-it, dhe më vonë iPhone-it që po ndryshonte botën, përpara vdekjes së tij në 2011.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!