Home Kuriozitet Kisha më e çuditshme në botë : Askush nuk e di se si u ndërtua …

Kisha më e çuditshme në botë : Askush nuk e di se si u ndërtua …

by E Ll

Ulur në majë të një shtylle guri 130 këmbë është kisha më e largët dhe ndoshta më e larta në botë.

Për vite me radhë misteri ka rrethuar Shtyllën Katshki në Gjeorgji, pasi nuk dihet se si u vendos kisha në majë të strukturës gëlqerore monolit ose kush e ndërtoi i pari.

Struktura misterioze shihet në legjendën lokale si një “shtyllë e jetës” dhe një “simbol i kryqit të vërtetë” – mbi të cilin Jezusi u kryqëzua në Bibël.

Ashtu si Stonehenge apo Piramidat, historianët ende po hetojnë saktësisht se si u ndërtuan strukturat në majë të shtyllës së lartë.

Nuk dihet shumë për kishën e shenjtë, përveç se ajo u braktis derisa një alpinist dhe ekipi i tij u ngjitën në strukturën natyrore 130 metra në 1944.

Alexander Japaridze dhe ekipi i tij raportuan se gjetën mbetjet e dy kishave që datojnë në shekujt e pestë dhe të gjashtë. Gjatë atyre shekujve praktikimi fetar i asketizmit u praktikua dhe i pa murgjit dhe priftërinjtë të përmbaheshin nga kënaqësitë në ndjekjen e qëllimeve shpirtërore. Por studimet më të fundit e kanë datuar kishën në shekullin e nëntë ose të dhjetë.

Kjo ende do të thotë se themelet më të hershme të kishës ka të ngjarë të datojnë më shumë se 1000 vjet më parë. Vizitorëve u ndalohet të vizitojnë strukturën goditëse pasi ngjitja në shtyllë konsiderohet shumë e rrezikshme. Kapela misterioze ndodhet rreth 125 milje nga kryeqyteti i Gjeorgjisë, Tbilisi. Por pjesa më e vështirë e udhëtimit drejt pikës referimi të jashtëzakonshme nuk ka ardhur ende.

Pjesa tjetër e pelegrinazhit bëhet me këmbë dhe konsiston në një shëtitje përpara se të arrihet në bazën e shtyllës së gurtë. Dhe pastaj do të përballeni me një ngjitje 20-minutëshe në një shkallë të ngushtë çeliku – nëse vizitorët lejohen të bëjnë ngjitjen. Manastiri në fund të strukturës i është kushtuar Maximum Rrëfimtarit – një murg i lindur në 580 pas Krishtit. Për ata që janë mjaft të guximshëm, një shkallë që qëndron pranë shtyllës 130 këmbë është e vetmja mënyrë për të hyrë brenda strukturës.

Murgjit janë tani të vetmit njerëz që lejohen të bëjnë pelegrinazhin në buzë të shkëmbit në kishën e largët. Në bazën e shtyllës, ende qëndron një kriptë, një bodrum vere, tre qeli hermite dhe një fortifikim i vogël. Studimet më të fundit kanë treguar se strukturat e shenjta besohet se janë ndërtuar midis shekujve të nëntë dhe të dhjetë.

Shtylla Katskhi, e formuar pas ndërrimeve tektonike, është një monolit natyror gëlqeror prej gati 130 këmbësh. Murgjit përdorin një shkallë metalike për ngjitje, dhe ngarkesa ngrihet veçmas duke përdorur litarë.

Në vitet 1990, jeta fetare në majë të shtyllës u ringjall dhe në vitin 2005, manastiri u rindërtua. Për 20 vjet, At Maxime Qavtaradze jetoi në kishën e shenjtë në një përpjekje për ta afruar atë me Zotin. Gjatë atyre dy dekadave, ai rregulloi kishën 1200-vjeçare dhe do ta linte shtyllën vetëm dy ditë në javë. Dhe ishte Patriarku Ilia II, udhëheqësi shpirtëror i Kishës Ortodokse Gjeorgjiane. që urdhëroi turistët duhet të ndalohen të bëjnë ngjitjen. Kreu i Manastirit, Udhëheqësi Ilarion, tha për CNN: “Patriarku miratoi një urdhër që thoshte se vetëm murgjit mund të hyjnë në kishë në majë të shtyllës.”Derisa ai të rrëzojë atë urdhër, ne nuk lejohemi të lëmë asnjë vizitor të dalë.”

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!