Home News Interesante. Samsung do të ndërtojë fabrikë çipash prej $17B.

Interesante. Samsung do të ndërtojë fabrikë çipash prej $17B.

by E Ll

Samsung tha se planifikon të ndërtojë një fabrikë gjysmëpërçuese prej 17 miliardë dollarësh jashtë Austin, Teksas, mes mungesës globale të çipave të përdorur në telefona, makina dhe pajisje të tjera elektronike.

“Ky është investimi më i madh i huaj i drejtpërdrejtë në shtetin e Teksasit, ndonjëherë,” tha guvernatori i Teksasit Greg Abbott në shpalljen e projektit të martën.

Samsung tha se do të nisë ndërtimin e fabrikës në Teksas vitin e ardhshëm dhe shpreson të fillojë funksionimin në gjysmën e dytë të 2024. Gjigandi elektronik koreano-jugor e zgjodhi vendin bazuar në një sërë faktorësh, duke përfshirë stimujt e qeverisë dhe “gatishmërinë dhe stabilitetin” e vendasve infrastrukturës, tha zëvendëskryetari i Samsung, Kinam Kim, duke folur së bashku me guvernatorin republikan.

Mungesa e çipit është shfaqur si një pengesë biznesi dhe një shqetësim serioz për sigurinë kombëtare të SHBA. Furnizimet e shkurtra të gjysmëpërçuesve të nisur nga mbylljet e epokës COVID kanë penguar prodhimin e automjeteve të reja dhe pajisjeve elektronike për më shumë se një vit. Çështjet e reja të sigurisë ekonomike dhe kombëtare janë gjithashtu në rrezik pasi shumë kompani amerikane varen nga çipat e prodhuar jashtë shtetit, veçanërisht në Tajvan, të cilin Kina e ka pretenduar prej kohësh si territorin e saj.

“Është një rrezik përqendrimi, një rrezik gjeopolitik” të jesh kaq i varur nga Tajvani për pjesën më të madhe të prodhimit të çipave në botë, tha Nina Turner, një analiste kërkimore në IDC. Ajo tha se mungesat aktuale ka të ngjarë të zvogëlohen, por do të ketë një kërkesë afatgjatë për patate të skuqura pasi gjithnjë e më shumë produkte të përditshme mbështeten në to.

Shumë prodhues të çipave po përhapin operacionet e tyre të prodhimit në përgjigje të mungesave, të cilat kanë ndikuar në sektorët, nga prodhuesit e makinave deri te industria e lojërave video.

“Ka kuptim që zinxhiri i furnizimit të jetë pak më i larmishëm gjeografikisht,” tha Angelo Zino, një analist në CFRA. “Ju po shihni qartë se disa plane të reja të kapacitetit të shkritoreve po shpallen në SHBA dhe Evropë.”

Zino tha se një faktor tjetër është pritshmëria që Kongresi do të miratojë subvencionet federale për industrinë e gjysmëpërçuesve për të ndërtuar fabrikat e saj në SHBA, me shpresën se do të sjellë vende pune, do të pakësojë shqetësimet e ardhshme të furnizimit dhe do t’i japë SHBA-së më shumë ndikim mbi rivalët ekonomikë si Kina.

Samsung kishte treguar më parë se po eksploronte vende në Teksas, Arizona dhe Nju Jork për një fabrikë të re të mundshme të çipave në SHBA. Ajo ka pasur një fabrikë të prodhimit të çipave në Austin, Teksas, që nga fundi i viteve 1990. Por shumica e qendrave të saj prodhuese janë në Azi.

Samsung tha se pret të shpenzojë 17 miliardë dollarë në projektin e Teksasit, gjë që do ta bëjë atë investimin më të madh të kompanisë në SHBA. Ajo tha se objekti i ri do të nxisë prodhimin e çipave të teknologjisë së lartë të përdorura për komunikimet celulare 5G, informatikë të avancuar dhe inteligjencën artificiale, dhe gjithashtu përmirëson elasticitetin e zinxhirit të furnizimit.

Pjesa e SHBA-së në tregun botëror të prodhimit të çipave ka rënë nga 37% në vitin 1990 në 12% sot, sipas Shoqatës së Industrisë Gjysëmpërçuese, një grup tregtar. Administrata Biden ka kërkuar që Kongresi të miratojë Aktin e CHIPS-it prej 52 miliardë dollarësh për të rritur prodhimin dhe kërkimin e çipave kompjuterikë. Një legjislacion i veçantë në shqyrtim do të krijonte një kredi të re tatimore për investimet në objektet e prodhimit të gjysmëpërçuesve.

Kim i Samsung ishte i paqartë për Teksasin e udhëhequr nga republikanët në komentet e tij të martën, por gjithashtu vlerësoi partneritetin me administratën Biden dhe udhëheqësit e kongresit nga të dyja palët. Abbott tha se projekti do të përfitojë nga stimujt “me shumë nivele” në nivel federal, shtetëror dhe lokal.

“Rritja e prodhimit vendas të çipave gjysmëpërçues është kritike për sigurinë tonë kombëtare dhe ekonomike”, tha Sekretarja e Tregtisë e SHBA-së, Gina Raimondo në një deklaratë me shkrim duke vlerësuar njoftimin e Samsung.

Disa prodhues të çipave kanë sinjalizuar një interes për të zgjeruar operacionet e tyre amerikane nëse qeveria e SHBA është në gjendje ta bëjë më të lehtë ndërtimin e fabrikave të çipave. Micron Technology, me qendër në Boise, Idaho, tha se do të investojë 150 miliardë dollarë globalisht gjatë dekadës së ardhshme në zhvillimin e linjës së saj të çipave të memories, me një zgjerim të mundshëm të prodhimit në SHBA, nëse kreditë tatimore mund të ndihmojnë në kompensimin e kostove më të larta të prodhimit amerikan. Pat Gelsinger, CEO i prodhuesit të çipave me bazë në Kaliforni, Intel, i ka kërkuar SHBA-së që të fokusojë subvencionet e saj gjysmëpërçuese në kompanitë amerikane.

Intel në fillim të këtij viti njoftoi planet për të investuar 20 miliardë dollarë në dy fabrika të reja në Arizona. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ose TSMC, ka ndërtuar fabrikën e vet në Arizona.

Samsung është lojtari dominues në treg për çipat e memories që janë kyçe për telefonat inteligjentë dhe pajisje të tjera, por Zino tha se po zgjeron gjithashtu rolin e tij në “anën e shkritores”, që do të thotë prodhimin me qira të çipave të krijuar nga firma të tjera.

“Pritja ime është se do të jetë me bazë shkritore në natyrë,” tha ai për uzinën e Teksasit. “Është në përputhje me qëllimin e tyre për të trefishuar kapacitetin e tyre të shkritores.”

Vende të tjera kanë bërë shtytje të ngjashme për t’i bërë çipat më afër vendit ku përdoren. Komisioni Evropian më herët në nëntor tha se mund të miratonte ndihmën për financimin e prodhimit të gjysmëpërçuesve në bllokun 27-vendesh.

Zyrtarët në kontenë Williamson kanë punuar për disa muaj në një paketë stimujsh që do të sillte fabrikën e Samsung në një trakt rural midis qyteteve Taylor dhe Hutto që do të punësonte rreth 1,800 punëtorë. Abbott tha të martën se do të sjellë më shumë se 2,000 vende pune.

“Tani është kryesisht prodhime bujqësore dhe kullotje,” tha Russ Boles, komisioneri i qarkut, zona e të cilit përfshin zonën. “Vendi ku ata po shikojnë ka infrastrukturë të shkëlqyer. Ka energji elektrike të madhe, ka ujë të madh dhe ka një sistem të mirë rrugor. Këto gjëra me arra janë të rëndësishme për Samsung dhe për projektin.”

Bordi i shkollës në Taylor pati një takim më 15 nëntor për të miratuar një marrëveshje që do t’i mundësonte Samsung-ut të kursente taksat nëse ndërtonte një objekt brenda kufijve të distriktit shkollor. Kjo pasoi një miratim të mëparshëm të stimujve tatimorë dhe përmirësimeve të infrastrukturës nga zyrtarët qeveritarë në kontenë Williamson, ku ndodhet Taylor. Vendi është rreth 40 minuta me makinë në verilindje të Austin.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!