Home News Gripi i shpendëve përhapet në të gjithë Evropën …

Gripi i shpendëve përhapet në të gjithë Evropën …

by E Ll

Zyrtarët gjermanë të shëndetësisë thanë të enjten se Evropa po përjeton një shpërthim shkatërrues të gripit të shpendëve që prek zogjtë e egër dhe fermat e shpendëve ndërsa njerëzit vazhdojnë të luftojnë me pandeminë COVID-19.

Instituti Friedrich Loeffler, Instituti Federal i Kërkimeve për Shëndetin e Kafshëve i Gjermanisë, tha se raste janë gjetur në Kanada, në të gjithë Evropën dhe në Indi dhe Azinë Lindore.

“Aktualisht po përjetojmë epideminë më të fortë të gripit të shpendëve në Gjermani dhe Evropë”, tha instituti për gazetën gjermane DPA. “Nuk ka fund në horizont — vendet e prekura variojnë nga Finlanda në Ishujt Faroe në Irlandë, nga Rusia në Portugali.”

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve raportoi më 22 dhjetor se 867 raste të zbulimeve të virusit të gripit të shpendëve shumë patogjene ishin gjetur në 27 vende të Bashkimit Evropian dhe në Britani, të cilat ishin zgjeruar që nga tetori.

“Këmbëngulja e vëzhguar dhe qarkullimi i vazhdueshëm i viruseve HPAI në shpendët e egër migratorë dhe rezidentë do të vazhdojë të përbëjë rrezik për industrinë e shpendëve në Evropë për muajt e ardhshëm,” thuhet në raport. “Shfaqja e shpeshtë e inkursioneve të HPAI A(H5) në fermat komerciale ngre shqetësimin për kapacitetin e masave të aplikuara të biosigurisë për të parandaluar futjen e virusit.”

Në Izraelin verior, zyrtarët thanë se 5200 vinça kanë ngordhur nga gripi i shpendëve H5N1, ndërsa qindra mijëra pula duhej të asgjësoheshin për të ndaluar përhapjen e tij.Ministrja e Mbrojtjes së Mjedisit Tamar Zandberg tha të dielën se shpërthimi i H5N1 ishte “dëmtimi më serioz i kafshëve të egra në historinë e vendit”, sipas Washington Post.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!