Home News Gripi i shpendëve mund të jetë pandemia vdekjeprurëse e vitit 2022

Gripi i shpendëve mund të jetë pandemia vdekjeprurëse e vitit 2022

by E Ll

Këshilli i Sigurisë Kombëtare i Izraelit ka marrë kontrollin e një shpërthimi masiv të gripit të shpendëve në Galile, për të cilin shkencëtarët paralajmërojnë se mund të bëhet një “katastrofë masive” për njerëzit.

Mbi gjysmë miliardë zogj migrues kalojnë nëpër zonë çdo vit, duke u nisur drejt dimrave të ngrohtë afrikanë ose verërave të buta evropiane, duke e bërë këtë një vend katastrofik për një shpërthim të madh të gripit të shpendëve – pikërisht në lidhjen e udhëtimit global të shpendëve.

Virusi mund të jetë vdekjeprurës nëse infekton njerëzit. Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se më shumë se gjysma e 863 rasteve të konfirmuara njerëzore që ka gjurmuar që nga viti 2003 kanë rezultuar fatale. Shumica e llojeve ose varianteve të gripit të shpendëve, H5N1, janë relativisht të vështira për t’u transmetuar te njerëzit.

Yossi Leshem, një nga ornitologët më të njohur të Izraelit, i tha The Daily Beast, megjithatë, se është aftësia e këtyre viruseve për t’u mutuar në shtame të reja që përbën një kërcënim të tillë, siç e kemi parë me koronavirusin.

“Mund të ketë një mutacion që gjithashtu infekton njerëzit dhe kthehet në një fatkeqësi masive,” tha Leshem, një zoolog në Universitetin e Tel Avivit dhe drejtor i Qendrës Ndërkombëtare për Studimin e Migrimit të Zogjve në Latrun.

Deri më tani, të paktën 5,400 vinça të egër kanë vdekur të infektuar me gripin e ri të shpendëve H5N1, për të cilin autoritetet izraelite kanë frikë se mund të zgjerohet në një emergjencë globale.

Nga 30,000 vinça euroaziatikë që kalojnë këtë dimër në Rezervatin Natyror Hula, 17 për qind janë të vdekur dhe shkencëtarët kanë frikë nga më e keqja për vëllezërit e tyre të mbijetuar, të paktën 10,000 prej të cilëve duket se janë të sëmurë. Infeksioni i vinçave është i njëjti lloj i gripit të shpendëve që infektoi kofat e pulave në të gjithë Izraelin verior dhe çoi në vdekjen e afro 1 milion zogjve ditët e fundit.

Izraelitët do të jenë pa shinçelin e tyre të dashur të pulës—dhe pa vezë—derisa të krijohet një zinxhir furnizimi me zogj të importuar.

Vdekja e mijëra zogjve të egër në Rezervatin Natyror Hula, një nga strehët kryesore të shpendëve në botë, “është një ngjarje e jashtëzakonshme me pasoja globale”, paralajmëroi profesori i Zoologjisë në Universitetin e Tel Avivit Noga Kronfeld Shor në një intervistë me Reshet Bet Radio.

Shor, i cili është gjithashtu shkencëtari kryesor në Ministrinë e Mjedisit të Izraelit, vuri në dukje se kufomat e zogjve të tjerë të ujit, të tillë si pelikani dhe çafka, janë gjetur tashmë.

Izraelitët janë paralajmëruar që të mos i afrohen asnjë zogu të egër që duket i sëmurë dhe të mos prekin asnjë jashtëqitje zogu.

Yoav Motro, një specialist për vertebrorët dhe karkalecat në Ministrinë e Bujqësisë të Izraelit, tha se për momentin, H5N1 po shfaqet “si e kundërta e COVID. Krahasuar me COVID-in, shanset që [njerëzit] ta kapin këtë janë shumë, shumë të vogla – por ndryshe nga COVID, rreziqet për të vdekur prej tij nëse e kapni janë shumë të larta.”

“Është një ngjarje tragjike ekologjike,” tha ai. “Dhe ne thjesht nuk e dimë se si do të përfundojë, apo ku do të çojë.”

Shkencëtarët izraelitë nuk e dinë ende shkallën e plotë të vdekjes në Izrael për shkak të rreziqeve të natyrshme në peshkimin rreth kënetave dhe ligatinave. Vëzhgimi i zogjve që i shmangen kontaktit njerëzor dhe çështja urgjente e nxjerrjes së kufomave të shpendëve po rezulton edhe më sfiduese për shkak të mungesës së mjeteve mbrojtëse të papërshkueshme nga uji aktualisht në dispozicion në vendin e thatë.

Ndërsa katastrofa është e dukshme në Luginën Hula, në veriun pjellor të Izraelit, vdekshmëria e vinçave është vërejtur edhe në vende të tjera, megjithëse jo ende në Jerusalem, sipas Yotam Bashan nga Observatori i Zogjve të Jerusalemit.

“Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur se çfarë do të ndodhë,” tha Motro në një intervistë për Daily Beast. “Kur identifikoni gripin e shpendëve në kofat e pulave, ju vrisni të gjitha pulat dhe dezinfektoni kopetë. Në natyrë, në këtë nivel infeksioni, nuk e di se ku do të çojë. Jam i shqetësuar.”

Shalom Bar Tal, një fotograf me përvojë i kafshëve të egra, i tha Daily Beast se ai ishte një nga të vetmit njerëz që i lejohej aksesi gjatë natës për të vëzhguar zogjtë e vdekur dhe që po vdesin. “Ajo mund të kthehet në një fatkeqësi ekologjike jo më pak të rëndësishme se epidemia e koronës,” tha ai.

Për momentin, asnjë izraelit nuk dihet të jetë i infektuar me H5N1, por izraelitët që ishin të ekspozuar ndaj shpendëve të egër po marrin Tamiflu antiviral.

Si Motro ashtu edhe Bar Tal vunë re skenat tronditëse të vinçave të dobët dhe të infektuar që përkuleshin mbi të vdekurit e tyre. Vinçat çiftëzohen për gjithë jetën dhe jetojnë në njësi të forta familjare, tha Motro. “Kjo do të thotë që kur dikush vdes, pjesa tjetër e familjes – nuk di si ta përkufizoj – por ajo vajton.”

Afërsia fizike e vinçave me njëri-tjetrin dhe struktura e ngushtë familjare pothuajse siguron, tha ai, se kur një vinç vdes, “një anëtar i ngushtë i familjes do të jetë i pari që do të vdesë”.

“Nuk ka asnjë trajtim,” tha ai, “asnjë mënyrë për të ndihmuar.”

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!