Home News Gjyqi i vrasjes së Malcolm X: Shfajësohen të dënuarit.

Gjyqi i vrasjes së Malcolm X: Shfajësohen të dënuarit.

by E Ll

Një gjykatës i Nju Jorkut të enjten hodhi poshtë dënimet e dy burrave të burgosur për dekada për vrasjen e kreut të të drejtave civile Malcolm X në vitin 1965, duke pranuar një dështim të rëndë të drejtësisë në një nga vrasjet më të profilit të lartë në historinë amerikane.

Gjyqtarja Ellen Biben dha shfajësimet e Muhamed A. Aziz dhe Khalil Islam me një shpërthim duartrokitjesh nga salla e gjyqit, një veprim historik që ndryshon narrativën pas një prej plagëve më të thella të lëvizjes për të drejtat civile në SHBA. “Më vjen keq që kjo gjykatë nuk mund të zhbëjë plotësisht gabimet e rënda të drejtësisë në këtë rast dhe t’ju kthejë vitet e shumta që humbën,” i tha gjykatësi Azizit dhe familjes së Islamit, i cili vdiq në vitin 2009.

Për më shumë se gjysmë shekulli, rekordi zyrtar ka mbajtur se tre anëtarë të grupit nacionalist zezak Kombi i Islamit, qëlluan liderin ikonë kur ai mbërriti për të folur në podiumin e një salle ballore në Harlem.

Azizi, Islami dhe një njeri i tretë, Muxhahid Abdul Halim, u dënuan në vitin 1966 — por historianët prej kohësh kanë hedhur dyshime mbi këtë tezë.

Halim — tani 80 vjeç dhe i liruar nga burgu në 2010 — rrëfeu vrasjen por mbajti pafajësinë e dy të tjerëve.

Dhe në vitin 2020, çështja u rihap pas publikimit të një seriali dokumentar të Netflix “Kush e vrau Malcolm X?”

Hetimi 22-mujor i kryer së bashku nga zyra e prokurorit të qarkut të Manhatanit dhe avokatët e dy burrave zbuloi se prokurorët, FBI dhe Departamenti i Policisë së Nju Jorkut mbanin prova që mund të kishin çuar në lirimin e tyre.

Aziz, 83 vjeç, u dënua me burgim të përjetshëm në vitin 1966, por u lirua në vitin 1985. Gjithashtu i dënuar me burgim të përjetshëm, Islami u lirua në vitin 1987 dhe vdiq në vitin 2009.

Prokurori i Qarkut të Manhatanit, Cyrus Vance tha se hetimi bëri “të qartë se këta burra nuk morën një gjyq të drejtë” dhe kërkoi falje në emër të komunitetit të zbatimit të ligjit për “padrejtësinë prej dekadash”.

“Ne nuk mund të rivendosim atë që u është marrë këtyre burrave dhe familjeve të tyre, por duke korrigjuar të dhënat, ndoshta mund të fillojmë ta rivendosim atë besim,” tha Vance.

‘I korruptuar deri në thelb’

Pasi Malcolm X u qëllua për vdekje më 21 shkurt 1965, Halimi u arrestua në vendin e ngjarjes me një plumb në këmbë.

Azizi dhe Islami u arrestuan disa ditë më vonë. Të dy mohuan përfshirjen në atentat dhe dhanë alibi se ku ndodheshin në momentin e të shtënave.

“Ngjarjet që na sollën këtu nuk duhet të kishin ndodhur kurrë; ato ngjarje ishin dhe janë rezultat i një procesi që ishte i korruptuar në thelb – një proces që është shumë i njohur për njerëzit me ngjyrë në 2021,” i tha Aziz gjykatës.

“Ndërsa nuk kam nevojë për këtë gjykatë, as këta prokurorë, as një copë letër për të më thënë se jam i pafajshëm, më vjen shumë mirë që familja ime, miqtë e mi dhe avokatët që më kanë punuar dhe më kanë mbështetur gjatë gjithë këtyre viteve më në fund po shohin të vërtetën që të gjithë e kemi ditur”, shtoi ai.

Duke thënë se dënimet “manipuluan dhe mashtruan” publikun, avokati i të drejtave civile David Shanies i tha gjykatës se dy burrat u bënë “viktima të të njëjtit racizëm dhe padrejtësi” me të cilën kishte luftuar Malcolm X.

Shanies and the Innocence Project, një organizatë jofitimprurëse e cila ka siguruar shfajësimin e qindra të burgosurve të dënuar gabimisht në Shtetet e Bashkuara, bashkëpunoi me zyrën e Vance në rihetimin e çështjes.

Pyetje të zgjatura …

Bindjet e gabuara nënkuptojnë se autorët e vërtetë – të cilët besohet se kanë vdekur – nuk mund të mbahen kurrë përgjegjës për vrasjen e një figure madhështore, mësimet e së cilës ende mbështesin betejat e sotme për të drejtat e zezakëve në Amerikë.

Hetimi i gjatë nuk i identifikoi atentatorët apo nuk ofroi një shpjegim alternativ për vrasjen.

Dhe pyetjet kryesore mbeten, domethënë, si shërbimi inteligjent amerikan, i cili kishte vëzhguar prej kohësh Malcolm X, nuk e dinte se lideri ishte nën kërcënim ose bëri ndonjë gjë për këtë?

I lindur Malcolm Little në 1925, Malcolm X u bë një nga afrikano-amerikanët më me ndikim të shekullit të 20-të së bashku me Martin Luther King Jr.

Si i ri ai ra në krime të vogla dhe ndërsa ishte në burg u bë një ndjekës i devotshëm i Kombit të Islamit, një organizatë fetare dhe politike që mbron nacionalizmin e zi.

Pas lirimit, ai ndryshoi mbiemrin e tij në “X”, simbol i emrit origjinal të familjes së tij të humbur nën skllavëri.

Ai u bë i njohur si ministër dhe zëdhënës i NOI, duke mbrojtur vetëvarësinë dhe vlerësimin e zezakëve. Ai gjithashtu nuk u shmang nga përdorimi i dhunës për vetëmbrojtje.Duke u zhgënjyer me grupin, Malcolm X u nda në vitin 1964, duke formuar Organizatën jetëshkurtër të Unitetit Afro-Amerikan për të vazhduar avokimin për të drejtat e zezakëve.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!