Home News Gjykata Ndërkombëtare Penale hap hetim ndaj qeverisë së Venezuelës.

Gjykata Ndërkombëtare Penale hap hetim ndaj qeverisë së Venezuelës.

by E Ll

Prokurori i Gjykatës Ndërkombëtare Penale (ICC) Karim Khan tha të mërkurën se do të hapë një hetim për krime të mundshme kundër njerëzimit në Venezuelë, me qeverinë e vendit që thotë se respekton vendimin, por nuk ndan mendimin e tij.

Khan ka “vendosur se do të vazhdojë të hapë një hetim për të vërtetuar të vërtetën” e ngjarjeve në Venezuelë, sipas një kopje të një memorandumi mirëkuptimi të nënshkruar nga Khan dhe presidenti Nicolas Maduro dhe të ndarë nga qeveria.

Qeveria nuk mendon se situata në vend “justifikon lëvizjen nga faza e ekzaminimit paraprak në një fazë hetimi”, shtohet në memorandum.

“Ekzaminimi paraprak që u hap në vitin 2018 nuk është gjë tjetër veçse një fazë filtrimi ndërsa kalojmë në këtë fazë të re,” tha Khan gjatë një ngjarje të transmetuar në televizionin shtetëror.

Prokurori është në ditën e fundit të vizitës së tij në vendin e naftës së Amerikës së Jugut.

Si opozita e Venezuelës ashtu edhe qeveria e saj i kanë kërkuar ICC-së që të shqyrtojë krimet e supozuara të kryera nga kundërshtarët e tyre. Udhëheqësi i opozitës Juan Guaido përshëndeti vendimin për hapjen e hetimit në Twitter.

ICC ka kryer një ekzaminim paraprak në vend që nga viti 2018 dhe ka thënë se mund të ketë arsye për të besuar se zyrtarët në qeverinë e Maduros kanë kryer krime kundër njerëzimit.

Khan theksoi pavarësinë e gjykatës dhe tha se hetimet e saj nuk duhet të politizohen.

“Ne e respektojmë vendimin e tij si shtet, megjithëse e kemi bërë të qartë se nuk e ndajmë atë”, tha Maduro. “Ne kemi nënshkruar një marrëveshje që garanton, në mënyrë efektive, bashkëpunim, komplementaritet pozitiv, mbështetje reciproke, dialog konstruktiv për të kërkuar të vërtetën dhe drejtësinë.

Vendimi i ICC-së u përshëndet si një hap në drejtimin e duhur nga grupet e avokimit.

“Ky vendim (…) u jep shpresë drejtësisë qindra viktimave të represionit brutal nga regjimi i Maduros”, tha Jose Miguel Vivanco, drejtor i divizionit Amerikan të Human Rights Watch, në një mesazh në Twitter, duke shtuar se hetimi është i pari. në historinë e Amerikës Latine.

Gjatë vizitës së tij, Khan u takua me Maduro-n tre herë, ndërsa të afërmit e njerëzve të arrestuar ose të dyshuar të vrarë nga qeveria mbajtën protesta në rrugë për të kërkuar një takim me prokurorin.

ICC, e cila ndjek penalisht krimet e luftës, mund të ndërhyjë zyrtarisht vetëm nëse një shtet nuk dëshiron ose nuk është në gjendje të ndjekë penalisht krimet përkatëse në juridiksionin e tij.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!