Home News Gazetarja që hodhi dritë mbi pandeminë në Wuhan në burg, në prag të vdekjes.

Gazetarja që hodhi dritë mbi pandeminë në Wuhan në burg, në prag të vdekjes.

by E Ll

PEKIN – Një avokate e kthyer në qytetare-gazetare në Kinë, e cila postoi video në mediat sociale nga Wuhan në ditët e para të pandemisë, është në prag të vdekjes në burg pas organizimit të një greve urie një mujore, sipas familjes së saj.

Zhang Zhan, një ish-avokate dhe blogere, u arrestua në maj 2020 dhe u dënua me katër vjet burg atë dhjetor për filmimin e videove nga Wuhan, qyteti kinez ku koronavirusi i ri u zbulua për herë të parë te njerëzit.

“Ajo është kaq kokëfortë, [ajo nuk do të hajë] dhe mund të mos mbijetojë për shumë më gjatë,” shkroi Zhang Ju, vëllai i saj, së fundmi në Twitter pasi nëna e tyre ishte në gjendje të vizitonte burgun ku Zhang Zhan po mbahej dhe të fliste me të. video.

“Nëse ajo nuk e kapërcen dimrin e ardhshëm, shpresoj se bota do ta kujtojë atë si dikur”, shtoi ai.

“Zhang beson se ajo është thelbësisht e pafajshme, se ndalimi, arrestimi dhe dënimi i saj ishin të gabuara dhe se e vetmja mënyrë për të protestuar është të refuzojë të hajë,” thotë Zhang Keke, një nga avokatët e saj. (Të dy nuk janë të lidhur pavarësisht se kanë të njëjtin mbiemër.)

Avokati thotë se autoritetet i kanë refuzuar aksesin me klienten e tij, por ai shpreson që ajo të mund të bindet të hajë ose të lirohet me kusht. Nëna e Zhang Zhan-it ishte në gjendje të fliste me vajzën e saj përmes lidhjes video në fund të tetorit, por vëllai i saj nuk ka mundur të flasë me të sepse autoritetet refuzojnë të pranojnë se ata kanë lidhje, sipas avokatit të saj.

Zhang Zhan fillimisht u trajnua si avokate dhe u përfshi më shumë në të drejtat e njeriut dhe aktivizmin politik pas vitit 2013, viti kur u konvertua në krishterim, sipas vëllait të saj.

Ajo udhëtoi për në Wuhan në fillim të vitit 2020, menjëherë pasi raportet fillestare për një virus të ri misterioz filluan të qarkullonin brenda vendit. Videot e saj nga ai udhëtim – në fund të fundit më shumë se 120 gjithsej – dokumentuan një anë më të errët të bllokimit të qeverisë dhe përpjekjet fillestare të prishura për t’u marrë me shpërthimin. Ajo u arrestua shpejt për “zgjedhjen e grindjeve dhe provokimin e telasheve”, një akuzë e gjerë penale.

“E gjithë prokuroria është një mashtrim. Është një krim i pashpjegueshëm që qeveria përdor shpesh kundër kritikëve të qeverisë,” tha Yaqiu Wang, një studiues i lartë në Human Rights Watch.

Qeveria amerikane ka intensifikuar thirrjet për Partinë Komuniste të Kinës që të lirojë Zhang Zhan. Këtë javë, zëdhënësi i Departamentit të Shtetit Ned Price tha se SHBA ishin të shqetësuara për mirëqenien e Zhang.

“Ne përsërisim thirrjen tonë drejtuar PRC për lirimin e saj të menjëhershëm dhe të pakushtëzuar,” tha ai, “dhe që Pekini të respektojë një shtyp të lirë dhe të drejtën e njerëzve për t’u shprehur lirisht.”

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!