Home News FBI publikon një dokument disa orë pasi Biden mori pjesë në ngjarjet përkujtimore të 11 shtatorit…

FBI publikon një dokument disa orë pasi Biden mori pjesë në ngjarjet përkujtimore të 11 shtatorit…

by E Ll

Një dokument i publikuar të shtunën, në 20 vjetorin e sulmeve famëkeqe të Shtatorit, është regjistrimi i parë hetimor që zbulohet pasi Presidenti Joe Biden urdhëroi një rishikim të deklasifikimit të materialeve që prej vitesh kanë mbetur jashtë shikimit të publikut. Dokumenti prej 16 faqesh është një përmbledhje e një interviste të FBI-së të bërë në vitin 2015 me një njeri që kishte kontakte të shpeshta me shtetasit sauditë në SHBA të cilët mbështetën kriminelët e parë që mbërritën në vend para sulemeve.

Biden urdhëroi Departamentin e Drejtësisë dhe agjencitë e tjera që të bëjnë një rishikim të deklasifikimit dhe të publikojnë dokumentet që mund të kenë gjatë gjashtë muajve të ardhshëm. Ai ishte nën presion nga familjet e viktimave, të cilët kanë kërkuar prej kohësh regjistrimet teksa po ndiqnin një proces gjyqësor në Nju Jork duke pretenduar se zyrtarët e qeverisë saudite mbështesnin kriminelët.

Dokumenti u publikua disa orë pasi Biden mori pjesë në ngjarjet përkujtimore të 11 shtatorit në Nju Jork, Pensilvani dhe në Pentagon. Familjarët e viktimave kishin thënë se do të kundërshtonin praninë e Bidenit në ato kujtime për sa kohë që dokumentet mbeteshin të klasifikuara.

Nga ana tjetër qeveria saudite ka mohuar prej kohësh çdo përfshirje në sulmet. Ambasada Saudite në Uashington ka thënë se mbështet deklasifikimin e plotë të të gjitha regjistrave si një mënyrë për të “përfunduar akuzat e pabaza kundër Mbretërisë një herë e përgjithmonë”. Ambasada tha se çdo pretendim se çdo pretendim që paraqet Arabinë Saudite fajtore ishte “kategorikisht i rremë”.

Dokumentet kanë dalë në një kohë politikisht delikate për SHBA dhe Arabinë Saudite, të cilat kanë krijuar një aleancë strategjike, nëse është e vështirë, veçanërisht në çështjet kundër terrorizmit. Administrata e Biden në shkurt publikoi një vlerësim të inteligjencës që implikonte Princin e Kurorës Mohammed bin Salman në vrasjen e gazetarit Jamal Khashoggi në SHBA në vitin 2018.

Lidhur me 11 shtatorin, ka pasur spekulime për përfshirjen zyrtare që menjëherë pas sulmeve, kur u zbulua se 15 nga 19 sulmuesit ishin sauditë. Osama bin Laden, udhëheqësi i Al- Qaedës në atë kohë, ishte nga një familje e shquar në mbretëri.

Sipas dokumenteve të deklasifikuara më parë, Shtetet e Bashkuara hetuan disa diplomatë sauditë dhe persona të tjerë që kishin lidhje në qeverinë saudite pasi mbërritën në SHBA.

Intervista e vitit 2015 që përbën bazën e dokumentit të FBI -së ishte e një burri që po aplikonte për nënshtetësinë amerikane dhe i cili vite më parë kishte kontakte të përsëritura me shtetasit sauditë, për të cilët hetuesit thanë që u siguroi “mbështetje të konsiderueshme logjistike”. ldentiteti i tij sigurisht është i censuruar në të gjithë dokumentin, por ai përshkruhet se ka punuar në konsullatën saudite në Los Angeles.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!