Home Marrëdhënie Facebook dhe e ardhmja e tij … A duhet të jetojmë me të?

Facebook dhe e ardhmja e tij … A duhet të jetojmë me të?

by E Ll

Ka qenë një javë e vështirë për Facebook. Të hënën, familja e kompanive të saj – përfshirë Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger dhe Oculus – pësuan ndërprerjen e tyre më të madhe të shërbimit deri më tani. Për gjashtë orë, të gjitha platformat ishin jashtë linje sepse një proces rutinë i mirëmbajtjes shkoi keq. Miliarda përdorues nuk ishin në gjendje të hynin në shërbimet e tyre ndërsa punonjësit e kompanisë ishin praktikisht dhe fizikisht të bllokuar nga sistemet e nevojshme për të rregulluar çështjen.

Pastaj të martën, ish-punonjësi i Facebook dhe sinjalizuesi Frances Haugen dëshmoi para Kongresit të Shteteve të Bashkuara se kompania qëllimisht vë fitim mbi mbrojtjen e njerëzve duke lejuar dëmtimin e fëmijëve veçanërisht, dhe demokracinë më gjerësisht. Pavarësisht përpjekjeve nga Facebook për të kundërshtuar dëshminë e Haugen në media të ndryshme, llogaria e saj ishte shkatërruese për kompaninë dhe erdhi ndërsa Kongresi po shqyrton mundësinë e një lloj veprimi juridik ose politik kundër kompanisë.

Në të njëjtën ditë kur Haugen po dëshmonte, bota mori një kujtesë të paqëllimshme pse kjo ishte një çështje urgjente.

Nëse këto dy gjëra duken të shkëputura, kjo ndodh sepse nuk i ke kushtuar vëmendje dominimit në rritje të Facebook në treg si një platformë e rrjeteve sociale dhe si një ofrues komunikimi. Sot, rreth dy miliardë njerëz në më shumë se 180 vende përdorin platformën e mesazheve WhatsApp. Dhe ka të paktën 3.5 miliardë njerëz që përdorin Facebook.

Instagram, ndonëse nuk është aq i popullarizuar sa këto dy faqe, është gjithnjë e më i rëndësishëm për bizneset e vogla në disa vende, që e përdorin atë për të ndërtuar dhe menaxhuar bazat e klientëve të tyre në vend të krijimit të faqeve të tyre të internetit.

Këto platforma janë pa mëdyshje të rëndësishme për shoqërinë dixhitale globale për shkak të madhësisë së tyre të madhe, dhe kjo do të thotë që vendimet e vogla të brendshme për të parë nga ana tjetër kur njerëzit i keqpërdorin ato janë intensifikuar ndjeshëm, si dhe transmetohen lehtësisht përtej kufijve ndërkombëtarë. Nxitjet pozitive në Facebook i shtyjnë njerëzit në votim, por keqinformimi në të njëjtën platformë i shtyn njerëzit të pinë ilaçe kuajsh.

Zbulimet shkatërruese se si kompania mendon për përgjegjësinë e saj ndaj përdoruesve që vijnë nga dështimi i një shërbimi të kësaj shkalle, ngre një pyetje të thjeshtë por themelore: A është Facebook gati për të ardhmen që po ndërton dhe a jemi të përgatitur të jetojmë në të?

Nga mënyra se si Facebook ka trajtuar dëshminë e Haugen, si dhe ndërprerja e shërbimit, është e qartë se nuk e kupton plotësisht behemothin që ka ndërtuar. Një llogari e thjeshtë laike e ndërprerjes së shërbimit është se për shkak të një përditësimi të softuerit Facebook në thelb u mbyll nga pjesa e prapme e sistemit që jo vetëm qeveris se si funksionon secila prej platformave të ndryshme, por edhe sistemet që drejtojnë vetë kompaninë.

Nëse vetëm midis Facebook dhe WhatsApp ka të paktën pesë miliardë llogari individuale, duhet të pyesni veten pse dikush mendoi se ishte një ide e mirë për të centralizuar të gjithë informacionin në një mënyrë kaq elementare? Thjesht lloji i mbi-centralizimit që u jep avokatëve të konkurrencës urth dhe që detyron qeveritë të ndërhyjnë dhe të ndalojnë kompanitë të bëhen shumë të mëdha.

Nëse Facebook do të ishte thjesht një kompani e madhe nga e cila njerëzit vareshin për të komunikuar,nuk do thoja gjë. Por është një kompani e madhe nga e cila njerëzit varen për të komunikuar, e cila gjithashtu mbledh, fiton para dhe transformon të dhënat personale që njerëzit i japin asaj për këtë komunikim.Dhe më pas i mban ato në sisteme të errëta që janë gjithmonë dy hapa prapa zhvillimeve kritike politike.

Argumenti i pastër ekonomik është se përderisa kompania po rritet, ajo duhet të lejohet të vazhdojë të rritet. Në fund të fundit, po krijon vende pune. Por vendet e punës dhe ekonomitë nuk ekzistojnë jashtë konteksteve shoqërore dhe politike dhe nuk do të thonë asgjë nëse shoqëritë shemben. Arsyetimi për lejimin e rritjes së pacaktuar është i dobët, veçanërisht kur dëshmitë që Haugen ofroi sugjerojnë se kompania nuk është e gatshme të ndryshojë taktikë nëse ka prova se po dëmton shoqëritë.

Politikat e kompanisë për t’u marrë me sociologjinë dhe ekonominë morale të krijuara nga përqendrimi i pashembullt i të dhënave në duart e saj janë dëshpëruese. Me sa duket është e paaftë ose e pa dëshirë për të kuptuar se bërja e komunikimit më e lehtë do të thotë që edhe njerëzit me qëllim të keq gjithashtu do ta kenë më të lehtë të komunikojnë.

Natyra e shoqërisë pas epokës dixhitale që nuk mund të zgjidhet me retorika boshe për rritjen ekonomike.

Në të vërtetë, historia është e mbushur me shembuj të korporatave që rriten shumë dhe kanë shumë ndikim në shoqëri, veçanërisht kur ato shemben. Por historia e Facebook -ut është e mbushur me shenja paralajmëruese që rritja financiare e kompanisë ka tejkaluar të kuptuarit e përgjegjësive të saj sociale.

Në fillim të vitit 2021, pati një reagim të gjerë kur kompania e bëri më të lehtë shpërndarjen e informacionit midis WhatsApp dhe Facebook. Përdoruesit i rezistuan ndryshimit duke migruar nga platforma tek konkurrentët si Signal dhe Telegram, duke e detyruar kompaninë të tërhiqet nga kërcënimi se kushdo që refuzon kushtet e reja të shërbimit do të humbasë funksionalitetin në aplikacion.

Në vitin 2020, Komisioni Evropian propozoi një sërë politikash të përmbajtjes të dizajnuara për t’i bërë kompanitë Big Tech më të përgjegjshme për dëmet që ishin inkubuar në platformat e tyre, duke premtuar gjoba prej gjashtë përqind të të ardhurave globale dhe zgjerimin e gjobave kundër besimit deri në 10 përqind të të ardhurat e ardhshme, si dhe detyrimin e platformave për të shitur pjesë të biznesit të tyre nëse vazhdojnë të shkelin rregullat.

Nëse pyeten, shumica e njerëzve ndoshta nuk do të donin që i gjithë informacioni i tyre të ishte i centralizuar, i monetizuar dhe i transformuar ashtu siç po bëjnë tani Facebook dhe faqet e tjera të rrjeteve sociale. Ata ofrojnë informacionin për t’u lidhur me familjen dhe miqtë, jo që ai të paketohet dhe konvertohet në produkte reklamimi ose informacioni që i shiten ofertuesit më të lartë pavarësisht qëllimit.

Por algoritmet e platformave dhe arkitektura digjitale e mbështetur janë fshehur qëllimisht në aq shumë skuta saqë ndonjëherë duket se as punonjësit e tyre nuk dinë plotësisht si t’i rregullojnë ato. Dhe këtu bashkoj dëshmitë e Haugen për mënyrën sesi Instagram dëmton të miturit dhe se si Facebook dëmton demokracinë: kompania e di që po ndodh, por duket se nuk e kupton plotësisht pse dhe nuk është e gatshme të marrë masat që nevojiten për të ndaluar të ndodhë nëse kjo do të dëmtonte përfitimin.

Një nga vëzhgimet më të fuqishme të Haugen gjatë seancës ishte se “derisa stimujt të ndryshojnë në Facebook, ne nuk duhet të presim që Facebook të ndryshojë”. Stimujt që nxisin kompaninë – si çdo tjetër – bazohen në logjikën perverse të ekonomisë neoliberale: që kompanitë duhet të rriten pafundësisht dhe se çdo rritje me çdo kusht është e mirë.

Por ndërprerja e shërbimit dhe zbulimet janë një ftesë për të rishqyrtuar këtë model ekonomik, për t’i kujtuar vetes se ekziston një gjë e tillë si një përqendrim i tepërt i fuqisë dhe për t’u angazhuar sinqerisht me pyetjen se çfarë roli duhet të luajnë faqet e rrjeteve sociale në të ardhmen ne duam të jetojmë. Dhe marrja e kësaj ftese është një çështje urgjente.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!