Home Mirëqenia Efekte anësore nga vaksina ? Sipas ekspertëve kjo do të thotë se po funksionon …

Efekte anësore nga vaksina ? Sipas ekspertëve kjo do të thotë se po funksionon …

by E Ll

Ndjesia e ftohjes së një tamponi alkooli në bicepin tuaj të sipërm është një sinjal për atë që do të vijë më pas: injektimi i një gjilpëre që jep një dozë vaksine.

Pavarësisht nëse jeni duke marrë vaksinën tuaj të parë, një dozë të dytë ose një përforcues, ka të ngjarë të përjetoni disa efekte anësore.

Ato mund të jenë të papërshtatshme dhe sigurisht që mund të jenë të pakëndshme. Por imunologët dhe virologët thonë se ato janë të pritshme. Dhe ju madje mund t’i mirëprisni ata.

Ja pse dhe çfarë duhet të prisni nëse keni një takim me gjilpërë.

Pse vaksinat shkaktojnë efekte anësore?

E thënë thjesht, efektet anësore janë një shenjë biologjike se vaksina po funksionon.

Vaksinat përmbajnë udhëzime gjenetike për të bërë kopje të proteinës së spikut të koronavirusit. Vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna përdorin mRNA për të kryer udhëzimet dhe vaksina e Johnson & Johnson përdor një adenovirus me aftësi të kufizuara, i cili është i padëmshëm.

Pasi të jepen udhëzimet, i takon qelizave tuaja të bëjnë punën. Proteinat e rreme të thumbave nuk mund të bëjnë asnjë dëm pasi ato nuk janë të lidhura me koronaviruset aktuale. Por trupi juaj do t’i zbulojë ato dhe do të mendojë se një infeksion është duke u zhvilluar, duke bërë që sistemi imunitar të lëvizë në veprim. Ju mund ta mendoni atë si një stërvitje.

Reagimi imunitar vjen në dy pjesë. Së pari, sistemi imunitar i lindur sinjalizohet për ardhjen e viruseve të mundshme ose patogjenëve të tjerë në trupin tuaj. Pastaj sistemi imunitar adaptiv prodhon antitrupa që mund t’i përgjigjen në mënyrë të përshtatshme ndërhyrësit – dhe, nëse është e nevojshme në të ardhmen, ndaj një takimi aktual me virusin.

Efektet anësore që ndjeni janë një pjesë e natyrshme e përgjigjes së sistemit tuaj imunitar ndaj ngarkesës virale të vaksinës.

Çfarë është normale dhe çfarë jo?

Efektet anësore të një vaksine COVID-19 janë ndonjëherë të lehta dhe ndonjëherë më intensive, si një ftohje e keqe ose një rast gripi. Sido që të jetë, ato nuk duhet të zgjasin më shumë se 72 orë.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, efektet anësore më të zakonshme janë ethet e shkallës së ulët, lodhja, dhimbjet e muskujve, dhimbja e kokës, të dridhurat dhe të përzierat. Dhimbja e përkohshme në vendin e injektimit është gjithashtu e zakonshme. Siç thotë Dr. George Rutherford, profesor i epidemiologjisë dhe biostatistikës në UC San Francisko: Sapo u ngecet me një gjilpërë; vaksinë apo jo, kjo do të dëmtojë pak.

Klinika ose farmacia ku do të merrni vaksinën do t’ju kërkojë të rrini për 15 ose 30 minuta pas injektimit, në mënyrë që të mund t’ju monitorojnë për reaksione të rralla por serioze, si p.sh. një reaksion alergjik akut që kërkon epinefrinë.

Pasi të ktheheni në shtëpi, mund të merrni qetësues dhimbjesh pa recetë, si Tylenol ose Advil. (Mos i merrni para vaksinës, sepse kjo mund të zvogëlojë efektivitetin e vaksinës.) Përtej lejimit të trupit tuaj për të pushuar, nuk ka shumë gjëra që mund të bëni gjatë eliminimit të efekteve anësore normale.

Në raste të rralla, njerëzit – kryesisht djem adoleshentë dhe të rinj – përjetojnë miokardit (inflamacion i muskujve të zemrës) ose perikardit (inflamacion i indit që rrethon zemrën) një javë pas injektimit. Simptomat përfshijnë dhimbje gjoksi, gulçim dhe ndjenja të rrahjes së shpejtë ose të rrahjes së zemrës. Nëse kjo ju ndodh, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor. Në shumicën e rasteve, kushtet trajtohen lehtësisht me ilaçe dhe pushim.

Një numër shumë i vogël njerëzish – kryesisht gra nën moshën 50 vjeç – që marrin vaksinën Johnson & Johnson mund të përjetojnë një efekt anësor serioz të quajtur trombozë me sindromën e trombocitopenisë, ose TTS. Simptomat përfshijnë dhimbje gjoksi, ënjtje të këmbëve, gulçim, dhimbje koke dhe dhimbje barku. Nëse i zhvilloni këto simptoma pas marrjes së një vaksine J&J, shkoni menjëherë te mjeku.

Çdo simptomë tjetër që zakonisht nuk është e lidhur me vaksinat duhet të monitorohet. Nëse nuk përmirësohen, telefononi mjekun tuaj ose shkoni në dhomën e urgjencës.

A do të thotë mungesa e efekteve anësore që vaksina nuk funksionon?

Jo. Disa “njerëz me fat” përjetojnë pak ose aspak efekte anësore. Por kjo nuk do të thotë se sistemi i tyre imunitar nuk po reagon siç duhet.

Hotez tha se nuk ka asnjë lidhje midis ashpërsisë së efekteve anësore dhe fuqisë së përgjigjes imune. Me fjalë të tjera, të kesh asnjë efekt anësor nuk do të thotë se vaksina nuk funksionon, dhe të kesh më shumë efekte anësore nuk do të thotë se funksionon më mirë.

Testet e antitrupave mund të tregojnë se sa mirë sistemi juaj imunitar është përgjigjur ndaj një vaksine, por Pride tha se njerëzit që janë të imunokompromentuar janë të vetmit që duhet të shqetësohen për këtë. Për shumicën e njerëzve, ka pak mundësi që vaksina të dështojë të stimulojë një përgjigje imune. Flisni me doktorin tuaj nëse nuk jeni të sigurt.

Gjëra të tjera për të ditur rreth vaksinave

Është e pamundur që ju të merrni koronavirus nga vaksinat.

Po kështu, nëse ndiheni të sëmurë pas marrjes së një vaksine, nuk keni nevojë të shqetësoheni nëse jeni ngjitës dhe përhapni COVID-19 tek dikush tjetër.

Dozat përforcuese janë të nevojshme. Vaksinimet bëhen pothuajse gjithmonë në një seri, dhe vaksina për COVID-19 po rezulton të jetë e ndryshme. Për përgjigjen më të mirë imune, ju duhet të vazhdoni të stërvitni sistemin tuaj.

Ju keni mundësinë për të marrë një lloj tjetër vaksine për vaksinën tuaj përforcuese sesa keni bërë për imunizimin tuaj fillestar. Nëse qëndroni me të njëjtën markë ose shkoni me një qasje “përzierje dhe ndeshje” nuk do të bëjë shumë ndryshim për sa i përket efekteve anësore.

Mund të ndodhin infeksione të reja te njerëzit e vaksinuar plotësisht, por është e rrallë që ata të rezultojnë në sëmundje të rënda, shtrimin në spital ose vdekje. Ju mund të kontrolloni nëse keni një infeksion aktiv duke përdorur një test të shpejtë pa recetë.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!