Home News “Dosja Steele” : Analisti që heton Trumpin akuzohet për mashtrim ndaj FBI-së.

“Dosja Steele” : Analisti që heton Trumpin akuzohet për mashtrim ndaj FBI-së.

by E Ll

Një analist rus, i cili kontribuoi në një dosje kërkimi të financuar nga Demokratët për lidhjet midis Rusisë dhe Donald Trump, u arrestua të enjten me akuzën se kishte gënjyer FBI-në për burimet e tij të informacionit, mes tyre edhe një bashkëpunëtor të Hillary Clinton.

Çështja kundër Igor Danchenko është pjesë e hetimit të vazhdueshëm të këshilltarit special John Durham mbi origjinën e hetimit të FBI-së nëse fushata e Trump në vitin 2016 dhe Rusia kishin komplotuar për të dhënë informacion mbi rezultatin e fushatës presidenciale të atij viti.

Aktakuza, çështja e tretë penale e ngritur nga Durham dhe e dyta në një hark kohor prej dy muajsh, ka të ngjarë të nxisë ankesat nga aleatët e Trump se demokratët e lidhur mirë punuan në prapaskenë për të nxitur dyshimet për Trump dhe Rusinë që kontribuan në zgjedhjen e FBI-së. – hetimi vjetor.

Rasti nuk nënvlerëson gjetjet e hetuesve se Kremlini ndihmoi fushatën e Trump – gjetje që nuk bazoheshin në dosje. Por ai vërteton një shqetësim të gjatë në lidhje me hetimin e Rusisë: se hulumtimi i opozitës në të cilin mbështetej FBI u dëmtua nga pretendime të pambështetura dhe të pavërtetuara.

Aktakuza me pesë pika akuzon Danchenko se ka bërë deklarata të shumta të rreme në FBI kur u intervistua në 2017 në lidhje me rolin e tij në mbledhjen e informacionit për Christopher Steele, një ish-spiun britanik i cili u pagua nga demokratët për të hetuar lidhjet midis Trump dhe Rusisë.

Danchenko, një rus me bazë në SHBA, i specializuar në çështjet ruse dhe euroaziatike si analist në Institutin Brookings, ishte një burim i rëndësishëm për Steele ndërsa Steele përpilonte dosjen e tij të kërkimit. Ajo dosje, objektivi i talljeve intensive nga Trump, përfundimisht iu dha FBI-së dhe u përdor nga autoritetet federale ndërsa aplikonin dhe merrnin urdhër survejimi që synonte një ish-ndihmës të fushatës Trump.

Sipas aktakuzës, Danchenko në mënyrë të përsëritur gënjeu FBI-në për burimet e tij të informacionit dhe se mashtrimi kishte rëndësi sepse FBI “kushtoi burime të konsiderueshme duke u përpjekur të hetonte dhe vërtetonte akuzat” në dosje dhe ishte “mbështetur në një pjesë të madhe” në atë hulumtim në marrjen e urdhrave të mbikëqyrjes.

Një avokat për Danchenko nuk kishte asnjë koment të menjëhershëm.

Aktakuza thotë se Danchenko mashtroi FBI-në duke mohuar se ai kishte diskutuar ndonjë akuzë në dosje me një kontakt të tij, i cili ishte një ekzekutiv i marrëdhënieve me publikun dhe operativ për një kohë të gjatë demokrat, i cili bëri fushatë për Clinton, kundërshtarin e Trump në 2016.

Në fakt, thuhet në aktakuzë, Danchenko kishte burim një ose më shumë pretendime në dosje në mënyrë anonime për atë bashkëpunëtor të Clinton. Ndërsa FBI-ja punoi për të vërtetuar pretendimet e dosjes, do të kishte qenë e rëndësishme të dihej roli i demokratit në dhënien e informacionit për të, sepse ai bazohej në “besueshmërinë, motivimet dhe paragjykimet e mundshme si burim”, sipas aktakuzës.

Individi nuk përmendet në dokumentet e gjykatës, por avokati i tij konfirmoi identitetin e tij si Chuck Dolan, një ish-drejtor ekzekutiv i Shoqatës së Guvernatorëve Demokratë, i cili këshilloi fushatën presidenciale të Hillary Clinton-it në vitin 2008 dhe ishte vullnetar në fushatën e saj të vitit 2016. Avokati, Ralph Drury Martin, nuk pranoi të komentojë më tej mbi hetimin në vazhdim.

Dokumentet e akuzës i referohen gjithashtu akuzave seksuale të turpshme dhe të pambështetura që përfshijnë sjelljen e Trump në një hotel në Moskë, të cilat ishin përfshirë në dosje, por që Trump i ka kundërshtuar fuqishëm, duke përfshirë edhe ish-drejtorin e FBI-së, James Comey.

Aktakuza thotë se Danchenko i tha FBI-së se kishte mbledhur informacione për aktivitetet e Trump në hotel nga burime të shumta, por nuk e dinte nëse akuzat seksuale ishin të vërteta.

Aleati i paidentifikuar i Klintonit kishte qëndruar në të njëjtin hotel në qershor 2016 dhe kishte marrë pjesë në takimet me Danchenkon, sipas aktakuzës. Aty thuhet se po ta dinte FBI se demokrati ishte një burim për Danchenkon, byroja mund ta kishte intervistuar atë në lidhje me udhëtimin në Moskë dhe nëse ata kishin diskutuar qëndrimin e vetë Trump atje.

Aktakuza akuzon gjithashtu Danchenko se ka gënjyer FBI-në në lidhje me një telefonatë të korrikut 2016 që ai thotë se ka pasur me dikë që ai besonte se ishte presidenti i Dhomës së Tregtisë Ruso-Amerikane. Ai person, sipas dosjes dhe llogarisë së Danchenkos në FBI, i tha atij për një “komplot bashkëpunimi të zhvilluar mirë” midis fushatës së Trump dhe Rusisë.

Aktakuza thotë se Danchenko e ka fabrikuar llogarinë e tij dhe kurrë nuk ka marrë një telefonatë të tillë. Si dosja ashtu edhe hetimi i Durhamit janë të akuzuar politikisht.

Departamenti i Drejtësisë i Trump emëroi Durhamin pasi Trump pretendoi se hetimi i lidhjeve të fushatës me Rusinë ishte një gjueti shtrigash. Trump vuri në dukje dosjen, shumica e të cilave në aktakuzë thotë se FBI nuk ishte në gjendje ta vërtetonte, si dëshmi e një hetimi të ndotur të drejtuar nga demokratët.

Por dosja nuk kishte asnjë rol në nisjen e hetimit Trump-Rusi. Prokurori special Robert Mueller përfundimisht gjeti lidhje të dyshimta midis fushatës së Trump dhe Rusisë, por jo prova të mjaftueshme për të ndjekur akuzat penale. Demokratët e kanë kritikuar hetimin e Durhamit si të motivuar politikisht, por administrata e Biden nuk e ka ndalur atë.

Inspektori i përgjithshëm i Departamentit të Drejtësisë ka fajësuar FBI-në dhe Departamentin e Drejtësisë për trajtimin e dosjes. Danchenko – i cili nuk u identifikua me emër në raportin e mbikëqyrësit – u kishte thënë hetuesve të FBI-së gjatë një interviste të vitit 2017 për origjinën dhe vërtetësinë e dosjes se kishte “probleme potencialisht serioze me përshkrimet e informacionit të Steele në raportet e tij”.

Por ato shqetësime nga Danchenko u hoqën nga tre aplikacionet e fundit të mbikqyrjes, duke e bërë dosjen të dukej më e besueshme nga sa mendonte edhe një nga burimet e saj, sipas raportit nga Inspektori i Përgjithshëm Michael Horowitz.

Aktakuza është veprimi i tretë penal nga Durham.

Avokati i sigurisë kibernetike Michael Sussmann u akuzua në shtator se kishte gënjyer FBI-në gjatë një bisede të vitit 2016, në të cilën ai transmetoi shqetësime rreth kontakteve kibernetike potencialisht të dyshimta midis një serveri të Organizatës Trump dhe serverit të një banke ruse. Ekipi i Durham thotë se ai fshehu nga FBI se po i paraqiste shqetësimet si avokat për fushatën e Klintonit. Ai është deklaruar i pafajshëm.

Vitin e kaluar, Kevin Clinesmith, një ish-avokat i FBI-së, pranoi se kishte ndryshuar një email në lidhje me mbikëqyrjen e ndihmësit të Trump, Carter Page.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!