Home News Ç`po ndodh ? Edhe Franca i kthen sytë nga energjia nukleare …

Ç`po ndodh ? Edhe Franca i kthen sytë nga energjia nukleare …

by E Ll

Macron njoftoi se “përparësia numër një” për strategjinë e tij industriale ishte që Franca të zhvillonte “reaktorë bërthamorë inovativë në shkallë të vogël” deri në vitin 2030.

Kjo shënon një ndryshim të konsiderueshëm në qasjen e Francës ndaj energjisë bërthamore. Plani Messmer i vitit 1974 (i emëruar pas kryeministrit të atëhershëm Pierre Messmer) derdhi investime kolosale në energjinë bërthamore pasi kriza e naftës e një viti më parë e shkaktuar nga embargoja e OPEC -ut ekspozoi brishtësinë e mbështetjes së Francës në naftën e importuar. Strategjia i lejon Francës të burojë më shumë se 70%  të energjisë së saj nga energjia bërthamore – përqindja më e lartë në botë. Deri më tani, ky sektor i madh bërthamor është ndërtuar rreth reaktorëve gjithnjë e më të mëdhenj.

“Reaktorët e vegjël modular secili prodhojnë më pak se 300 megavat (MW) energji; shumë më pak se shumica e reaktorëve aktualisht në shërbim, të cilët kanë tendencë të prodhojnë midis 950 dhe 1300 MW, me disa prej tyre duke përfshirë fabrikën Flamanville [në Kanalin Anglez] të aftë për deri në 1600 MW, ”tha Giorgio Locatelli, një ekspert në inxhinieri e stacioneve të energjisë bërthamore në Politeknikun e Milanos.

Komponentët e këtyre reaktorëve më të vegjël zakonisht ndërtohen në një linjë montimi të fabrikës dhe më pas transportohen për montim në vend, ku mund të përshtaten lehtësisht me nevojat e veçanta të uzinës – duke i bërë ata përgjigje të energjisë bërthamore ndaj mobiljeve Ikea.

Kjo qasje pritet ta bëjë më të lehtë ndërtimin e centraleve bërthamore – veçanërisht pasi vonesat e ndërtimit në reaktorin 3 të Flamanville gjatë dekadës së fundit treguan se vendosja e një reaktori të ri të madh mund të jetë një proces i ndërlikuar.

Në spastrimin e madh të historisë së energjisë bërthamore franceze, zhvendosja drejt reaktorëve më të vegjël duket si një hap prapa, sugjeroi Locatelli, sepse Franca “filloi me reaktorë të vegjël në vitet 1960 para se të kalonte në ato më të mëdhenj për të zhvilluar ekonomi të shkallës”.

Sidoqoftë, ky trend tani ka arritur kufirin e tij, vazhdoi ai. “Reaktorët si ai në Flamanville nuk janë vetëm shumë të shtrenjtë, por gjithashtu është një proces i gjatë dhe kompleks për t’i ndërtuar.” Duhen miliarda për të krijuar impiante të tilla, dhe shpesh është e vështirë për qeveritë të gjejnë investitorë të gatshëm të presin deri në një dekadë para se kthimet e tyre të fillojnë të vijnë.

Megjithëse gara për reaktorë të vegjël modular sapo ka filluar, Franca po “fillon vonë” në krahasim me SHBA. Përtej Atlantikut, rregullatorët tashmë i kanë dhënë dritën jeshile të paktën një projekti të tillë-me një ekosistem të tërë të bizneseve të reja që po shfaqen për të zhvilluar këtë teknologji.

Sidoqoftë, Franca ka çdo shans të ketë sukses. Avantazhi është se sektori i saj i energjisë tashmë është dëshmuar kur bëhet fjalë për teknologjinë bërthamore, ndërkohë që kontrollon të gjithë zinxhirin e furnizimit nga minierat e uraniumit deri në projektimin e reaktorëve,” tha Mazzucchi. Dhe vendi do të ketë rreth një dekadë për të zhvilluar ekspertizën e tij në reaktorët e vegjël bërthamorë para se të mund të korrë shpërblimet në eksporte. Nga viti 2030 do të ketë një “treg të vërtetë për këtë lloj reaktori”, sipas Komisionit Francez të Energjisë Atomike.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!