Home Mirëqenia COVID-19: Tajlanda po përdor një ilaç bimor për të trajtuar koronavirusin

COVID-19: Tajlanda po përdor një ilaç bimor për të trajtuar koronavirusin

by E Ll

Qeveria e Tajlandës po përdor chiretta jeshile për të trajtuar personat me infeksione asimptomatike ose të lehta të koronavirusit. Kjo si pasojë e një gjyqi në burgje i cili zbuloi se 99% e atyre që konsumuan bimën u shëruan.

Nën diellin flakërues, në veshjet ngjyrë portokalli neoni, të burgosurit përkulen dhe gërvishten, duke e fshirë me kujdes tokën rreth linjave të pastra të bimëve të gjelbërta të errëta. Ata po kultivojn chiretta jeshile (Andrographis paniculate) – ose Fah talai jone, siç quhet në Tajlandë.

Është një ilaç tradicional bimor që përdoret zakonisht në shtëpitë tajlandeze për të trajtuar ftohjet, por tani po luan një rol qendror në luftën e vendit kundër COVID-19. Karakteristikat e tij ndihmojnë në uljen e etheve dhe kollitjes.

Në burg për shkelje të drogës, një 31-vjeçar tani ka për detyrë të korrë. “Ndihem krenar që po kujdesem për këto barëra tajlandeze që përdoren për të ndihmuar në kurimin e të burgosurve që kanë COVID,” thotë ai.

Pasi një grup këput dhe mbledh të gjitha të pjekurat, bima thahet dhe bluhet nga një grup tjetër. Pluhuri jeshil i errët më pas paketohet në kapsula para se të dërgohet në burgjet e tjera aty pranë.

Në korrik, kabineti i Tajlandës miratoi chiretta -n e gjelbër për përdorim te njerëzit me infeksione asimptomatike ose të lehta të koronavirusit.

Mjeku i burgut Chitsanuphong Saublaongiw beson se tabletat tradicionale lehtësuan me sukses simptomat e buta

Qeveria pretendon se nga 11,800 të burgosur që e morën atë për të trajtuar koronavirusin, 99.02% u shëruan.

Disa kilometra poshtë rrugës nga vendi ku po mblidhen bimët, burgu i Chainat është një nga ata që përdorin ilaçin bimor. Gjatë një shpërthimi të COVID-19 në gusht, më shumë se 700 të burgosur morën 15 pilula në ditë për pesë ditë.

Stafi thotë se të gjithë u shëruan. Mjeku i burgut Chitsanuphong Saublaongiw beson se tabletat tradicionale ishin efektive në lehtësimin e simptomave të lehta.

“Nga hulumtimi, chiretta jeshile ka një substancë të quajtur andrographolide, e cila është substanca që ndihmon në kufizimin e përhapjes së virusit. Pasi morën chiretta jeshile, të burgosurit kishin rezultate më të mira të rrezeve të gjoksit, më pak simptoma, sëmundja ishte më pak e rëndë dhe ata u kthyen në normalitet shpejt. Pacientët asimptomatikë nuk zhvilluan ndonjë simptomë të rëndë.” Shpjegon ai.

Rreth një e katërta e të burgosurve të vendit rezultuan pozitivë në gjashtë muajt nga prilli 2021.

“Nëse përdorim mjekësinë moderne, kostoja është 20 herë, 30 herë, 50 herë më e madhe … dhe burgjet janë të tejmbushur me njerëz.” – thotë Somsak Thepsuthin, ministri i drejtësisë e Tajlandës. “Nëse është një sëmundje e lehtë, ne mund ta përdorim këtë ilaç, pasi është i lirë dhe efektiv.”

Por chiretta jeshile nuk është një plumb argjendi për të kuruar botën nga COVID-19. Autoritetet tajlandeze e kanë pastruar atë për përdorim në raste të lehta por nuk është një zëvendësim për një vaksinë.

Lista e barnave të rekomanduara nga Organizata Botërore e Shëndetit për trajtimin e koronavirusit nuk përmend ilaçin bimor. Kritikët në Tajlandë thonë se nevojiten më shumë testime për të vërtetuar efikasitetin e tij.

“Andrographolide është referuar si një substancë e gjetur në chiretta jeshile që ndihmon në shtypjen e viruseve dhe inflamacionit,” thotë profesori i asociuar Dr Mayuree Tangkiatkumjai, nga departamenti i farmacisë klinike në Universitetin Srinakharinwirot.

“Sidoqoftë, COVID-19 është ende një sëmundje infektive e re në zhvillim, kështu që nuk ka kërkime të mjaftueshme për të konfirmuar se chiretta jeshile mund të parandalojë dhe shërojë COVID-19 ende.”

Ajo ndihmon njerëzit me ftohje duke e përdorur atë në shtëpi, por nuk është një zëvendësim për antiviralët në rastet e rënda të koronavirusit.

“Sasia e përshtatshme e andrografolidit për pacientët është ende e diskutueshme dhe ende ka nevojë për studime të mëtejshme për të verifikuar efikasitetin dhe efektet anësore të tij,” shton Dr Tangkiatkumjai.

Tajlanda gjithashtu ka investuar në vaksinat dhe antiviralët revolucionarë të koronavirusit, por chiretta jeshile, një pilulë tradicionale bimore, duket se ka një rol të ri në luftimin e një pandemie moderne.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!