Home News Çmimi Nobel në Letërsi merret nga novelisti i lindur në Tanzani, Abdulrazak Gurnah.

Çmimi Nobel në Letërsi merret nga novelisti i lindur në Tanzani, Abdulrazak Gurnah.

by E Ll

Romancieri i lindur në Tanzani, Abdulrazak Gurnah, puna e të cilit prek kolonializmin dhe jetën e refugjatëve, të enjten fitoi Çmimin Nobel për Letërsinë.

Gurnah, i cili u rrit në ishullin Zanzibar, por erdhi në Angli si refugjat në fund të viteve 1960, u nderua “për depërtimin e tij të pakompromis dhe të dhembshur në efektet e kolonializmit dhe fatin e refugjatit në gjirin midis kulturave dhe kontinentet, “tha Akademia Suedeze.

Gurnah ka botuar 10 romane dhe një numër tregimesh të shkurtra.

Ai është më i njohur për romanin e tij të vitit 1994 “Parajsa”, i vendosur në Afrikën Lindore koloniale gjatë Luftës së Parë Botërore, i cili u përzgjodh për Çmimin Booker për Fiction.

Tema e përçarjes së refugjatit shtrihet gjatë gjithë punës së tij.

I lindur në 1948, Gurnah filloi të shkruante si një 21-vjeçar në Angli. Edhe pse suahilishtja ishte gjuha e tij e parë, anglishtja u bë mjeti i tij letrar.

Çmimi Nobel vjen me një medalje dhe një çmim prej 10 milion korona suedeze (rreth 980,000 euro, 1.1 milion dollarë).

Vitin e kaluar, çmimi shkoi për poeten amerikane Louise Gluck.

Përpara njoftimit të së enjtes, vëzhguesit Nobel kishin sugjeruar që Akademia Suedeze mund të zgjidhte t’i jepte shenjë një shkrimtari nga Azia ose Afrika, pas një premtimi për ta bërë çmimin më të larmishëm. Në ekzistencën e saj 120-vjeçare, ajo ka kurorëzuar kryesisht perëndimorë. Nga 118 laureatët e letërsisë që kur u dha Nobeli i parë në vitin 1901, 95 – ose më shumë se 80 përqind – kanë qenë evropianë ose amerikano -veriorë.

Gurnah normalisht do të merrte Nobelin nga Mbreti Carl XVI Gustaf në një ceremoni zyrtare në Stokholm më 10 dhjetor, përvjetori i vdekjes së 1896 të shkencëtarit Alfred Nobel i cili krijoi çmimet në testamentin e tij të fundit.

Por ceremonia personale u anulua për të dytin vit radhazi për shkak të pandemisë dhe u zëvendësua me një ceremoni televizive që tregon laureatët që marrin çmimet e tyre në vendet e tyre.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!